Premierul Ludovic Orban respinge momentan o discuție privind amânarea alegerilor locale programate pentru 27 ianuarie, în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus.
„E prematur să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor. Vom face o evaluare epidemiologică a fiecărei activităţi în campania electorală. Se paote face campanie în spaţii deschise, pe media, online. Se pot organiza secţiile de votare şi procesul de votare, astfel încât să nu existe riscurile răspândirii virusului. Deocamdată, la acest număr de cazuri noi, nu se pune problema să amânăm alegerile locale”, a afirmat Ludovic Orban, joi, în timpul unei vizite de lucru la Constanţa.
Președintele Iohannis a semnat pe 16 iulie decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora. Prin acest act normativ se prevede organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie.
Data a fost stabilită prin lege în Parlament, dar cu toate acestea anumite formațiuni politice precum USR sau Pro România au criticat organizarea alegerilor pe 27 septembrie.
„Oricât de mult am vrea să scăpăm de PSD-iști din primării, la Pitești și în multe alte locuri, SĂNĂTATEA oamenilor trebuie să fie pe primul loc. O lună și jumătate de precampanie și una de campanie în 3000 de localități, ziua votului cu 200.000 de oameni în aceeași camera pentru 16 ore pe zi în comisiile din cele 19.000 de secții de votare ar duce la o catastrofă", a scris Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt la Alianței USR-PLUS, pe Facebook, în urmă cu o săptămână.
„Sunt 200.000 de oameni (implicaţi în organizare - n.r.). Noi, toţi, ne ducem la acei oameni. Cam care-s şansele să nu ne infectăm, dacă are unul singur COVID? (...) Evident că s-ar impune amânarea alegerilor. (...) În momentul acesta am certitudinea că mă văd cu candidatul meu de la Baia Mare, după care mă văd cu cel de la Mangalia, după care fac o poză cu cel la Călăraşi, după care o poză cu cel de la Botoşani, domnule, dacă are unul? Ciolacu la fel se va vedea, Orban se va vedea la fel, Barna se va vedea la fel, gândiţi-vă că avem 3.200 de primării, cu 3.200 de candidaţi, cu şapte partide sau câte pun. Avem de depus dosare. Şi eu mă uit şi zic: voi chiar vreţi să ne îmbolnăvim toţi?”, a declarat și Victor Ponta, miercuri la TVR 1, citat de Agerpres.
Marcel Ciolacu nu a cerut explicit amânarea alegerilor, dar a arătat că este atribuția Guvernului de a gestiona situația pentru a nu spori numărul de noi infectări.
„De când au venit la guvernare, Orban și liberalii au avut un singur obiectiv: alegeri. Anticipate, la termen, după termen, alegeri să fie. Atât. Nu ar mai mira pe nimeni dacă și acum vor lua o decizie în funcție de propriile interese electorale și fără să se gândească niciun moment la protejarea sănătății populației. PSD este pregătit pentru alegerile locale și le vom câștiga indiferent de manevrele pe care le vor face Guvernul, PNL și Iohannis. Parlamentul și-a făcut datoria și a creat cadrul legislativ pentru alegerile locale. De aici înainte este treaba Guvernului să gestioneze lucrurile, inclusiv evoluția pandemiei. Îmi doresc ca aceste lucruri să fie foarte bine fundamentate pentru a nu pune în pericol sănătatea românilor prin decizii proaste”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi alte 1.112 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore, acesta fiind ce mai mare număr de cazuri zilnice de la conformarea epidemiei de COVID-19 în România. A fost a doua zi cu peste 1.000 de cazuri în România.
Luni, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spunea că alegeri pot fi organizate la termenul stabilit, dar ele ar putea fi mutate pe parcursul a două zile.
„În acest moment nu avem niciun motiv să nu putem organiza alegerile. Avem scenarii și pentru accelerarea numărului de cazuri, dar și pentru o conduită normală dacă se respectă regulile și în două trei săptămâni să vedem o cădere a acestei pante”, a spus Tătaru la Digi24.
El a spus că organizarea scrutinului pe parcursul a două zile ar permite diminuarea aglomerației de la secțiile de vot.
„Acum avem acest scenariu ca pe 27 septembrie să se desfășoare alegerile locale, precaut și cu respectarea distanțării fizice”, a spus Tătaru.
De asemenea, ministerul său ia în calcul și decalarea alegerilor în zonele în care sunt focare de coronavirus.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro