„Din punctul meu de vedere nu există decât oameni sănătoși și oameni bolnavi. Faptul că o persoană nu prezintă simptome nu înseamnă că nu transmite virusul și că, odată infectat, nu poate dezvolta o formă gravă. Povestea asta asimtomatici, mai puțin simptomatici, mai mult simptomatici este o poveste”, a declarat premierul Ludovic Orban cu privire la disputele despre asimptomatici și simptomatici ai bolii Covid-19 și riscurile de transmitere sau nu a bolii.
Orban a spus că viitoarea legea a carantinării, la dezbaterile căreia a participat joi, va permite verificarea respectării izolării la domiciliu a pacienților izolați, de polițiști și jandarmi.
El le-a transmis senatorilor juriști, care țin legea blocată în Senat de o săptămână, timp în care curg pe bandă rulantă externările la cerere, permise de CCR, că este foarte important ca proiectul legii carantinării şi izolării să fie adoptat în cursul zilei de azi, pentru a da autorităților sanitare posibilitatea să intervină cât mai repede pentru combaterea pandemiei.
El a făcut referire la persoanele diagnosticate cu coronavirus şi care s-au externat la cerere, a căror izolare la domiciliu nu a putut fi verificată, mărind astfel riscul de răspândire a virusului.
Premierul a amintit că „măsura izolării este o măsură care păzește restul societății, îi păzește pe ceilalți cetățeni care ar fi în pericol dacă ar intra în legătură cu o persoană infectată”, chiar dacă decizia CCR a permis existența unor căi de atac în instanță și a făcut apel la pacienții să nu se prevaleze de acest drept.
El a spus că nu exista niciun temei ca proiectul legii carantinării şi izolării să fie atacat la Curtea Constituţională, nici în forma actuală, aşa cum nu era nici în cea iniţială.
„Sigur, legea a fost modificată faţă de proiectul de lege pe care l-am depus, sigur că sunt puncte de vedere care nu coincid în totalitate. Forma din acest moment este totuşi o formă care ne permite să acţionăm eficient împotriva răspândirii virusului şi pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor. Am încredere că în cursul zilei de astăzi să avem legea care să ne permită să luăm cele mai bune decizii şi să avem la dispoziţie toate pârghiile pe care le au toate guvernele europene privitoare la combaterea pandemiei”, a arătat premierul.
În opinia sa, este important este ca, atunci când pacientul ia o decizie, să o ia după o evaluare din partea medicului specialist, cunoscând toate riscurile.
„Am ţinut să particip personal la dezbaterea din Comisia juridică de la Senat. Le-am transmis mesajul pe care am vrut să le transmit şi anume că este foarte important ca această lege să fie adoptată. Sper ca în urma dezbaterilor extrem de lungi au fost soluţionate, să zic, toate punctele divergente şi am încredere că în cursul zilei de astăzi va fi aprobată legea de plenul Senatului, urmând să curgă termenul de sesizare şi ulterior să fie promulgată de preşedintele României”, a mai spus premierul.
Şedinţa Senatului, programată să înceapă joi, la ora 12,00, a fost suspendată până la definitivarea proiectului privind carantinarea şi izolarea în Comisia juridică.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro