Orban despre judecătorii CCR: ”Trebuie schimbați politrucii”. Dorneanu amenință cu sesizarea organismelor europene

octombrie 16, 2020

Premierul Ludovic Orban a lansat un atac dur la adresa Curții Constituționale după decizia care a dat dreptul parlamentului să stabilească data alegerilor parlamentare. ”Nu se mai poate, trebuie schimbați politrucii”, a spus Orban. În replică, președintele Curții, Valer Dorneanu, a amenințat că va sesiza Comisia de la Veneția, Comisia Europeană și alte instituții, spunând că este vorba de un ”atac la statul de drept”. În ultimele rapoarte MCV, Curtea Constituțională a fost criticată pentru diverse decizii date în domeniul justiției.

Premierul Orban a spus că nu poate înțelege decizia Curții Constituționale, care este, din punctul său de vedere, o inepție. "Decizia CCR mi se pare abracadabrantă, o încălcare flagrantă a Constituției de organismul care trebuie să fie garantul Constituției. Trebuie schimbat ceva. Nu se mai poate. Trebuie schimbați politrucii", a spus Orban. 

Premierul a ridicat întrebarea ce se întâmplă dacă majoritatea parlamentară refuză să pună pe ordinea de zi a parlamentului legea care fixează data alegerilor.

"Ce se întâmplă dacă o majoritate nu pune pe ordinea de zi proiectul de lege privind data alegerilor? Care e interesul unui parlamentar? Să-și prelungească mandatul. Noi am atacat și Curtea se pronunță pe valabilitatea Hotărârii de Guvern, o asemenea inepție nu am văzut în viața mea. De ce? Că dă ordine Iordache către Dorneanu?", a mai spus el. 

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a reacționat spunând că ” în nicio ţară din Europa primul ministru nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale”.

 

Dorneanu a spus că va discuta cu ceilalți judecători CCR pentru a sesiza instituțiile europene asupra acestui atac.

”O să discut cu colegii mei, am mai avut asemenea discuţii şi am tot a avut rezerve asupra oportunităţii de a face un demers. Cred acum că lucrurile au luat o amploare care impune neapărat o asemenea intervenţie la Comisia de la Veneţia, la Consiliul Europei, la Asociaţia Curţilor Constituţionale. (..) Avem în vedere să sesizăm Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei şi în mod sigur Asociaţia Curţilor Constituţionale din Europa”, a declarat Dorneanu, potrivit Mediafax.

Dorneanu a spus că declarațiile lui Orban reprezintă o presiune neconstituțională și un atac la statul de drept.

” Este evident că e o presiune evidentă, expresă şi neavenită şi neprincipială şi neconstituţională. În niciun stat din Europa nu există asemenea presiuni şi asemenea atacuri din partea primului ministru. Acuma, un politician, mai pot accepta, că opinia politică e liberă, dar un politican de seama primului ministru. Este evident că este un atac la adresa statului de drept, pentru că instituţia CCR este un pilon al democraţiei, un pilon al statului de drept, un garant al Constituţiei, al supremaţiei sale şi dacă unul din actorii principali ai statului de drept, cum este primul ministru al Guvernului, atacă celelalte instituţii care alcătuiesc ansamblul constituţional, în mod evident este un atac la credibilitatea acelei instituţii”, a precizat Dorneanu.

Curtea Constituțională a respins sesizarea făcută de președintele Iohannis pe 17 august, care a solicitat CCR să constate că legea prin care parlamentul primea dreptul de a fixa data alegerilor este neconstituțională în ansamblul său. Legea este una specială și se referă doar la alegerile parlamentare de anul acesta.

În motivare, Curtea a considerat însă ”că Parlamentul are deplina competenţă de a stabili data alegerilor printr-o lege ordinară sau organică, după caz, în funcţie de decizia politică de a organiza alegeri în interiorul mandatului Camerelor sau în termenul de 3 luni consecutiv expirării acestuia. În lipsa unei legi de stabilire a datei alegerilor parlamentare, acestea pot avea loc doar în interiorul duratei mandatului de 4 ani al Camerelor, alegerile organizându-se la termen, pe când, în condiţiile unei asemenea legi, se pot organiza alegeri parlamentare atât la termen, cât şi peste termen, decizia politică în acest sens aparţinând în exclusivitate Parlamentului”.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro