Orban: „Dacă aveam bani, măream noi pensiile ca să câștigăm alegerile”

Premierul Ludovic Orban a subliniat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că nu sunt bani pentru o majorare a pensiilor cu 40%, precum forțează PSD în Parlament.

El a arătat că ar fi luat PNL această decizie dacă erau fonduri pentru a își asigura un succes mai clar în alegerile parlamentare.

 „​Eu am transmis un mesaj onest. Dacă am fi avut bani, am fi majorat pensiile cu 40% ca să câștigăm alegerile și mai sigur. Noi am stabilit o creștere care e maximum posibilă. Orice creștere mai mare de 14% a punctului de pensie, ne duce în riscul de a nu putea plăti pensiile. A mări pensiile cu 40% înseamnă astăzi nebunie economică. Nu există resursele necesare. Avem nevoie de bani pentru proiectele europene, avem nevoie să asigurăm cofinanțare", a transmis Ludovic Orban în interviul pentru Europa Liberă.

El a ținut să transmită un mesaj și către judecătorii Curții Constituționale care vor trebui să se pronunțe privind proiectul de lege de rectificare bugetară, amendat de PSD pentru a crește pensiile cu 40%.

„​Cu siguranță, îl transmit și către judecătorii CCR. Oricine vine cu această susținere e iresponsabil. Sunt judecători ai Curții care au fost puși de PSD, în frunte cu Dorneanu, care se comportă ca pesediști în continuare. Nesocotesc Constituția, ei care ar trebui să fie paznicii Constituției, ei sunt primii care încalcă Constituția", a arătat Ludovic Orban.

Guvernul a atacat la Curtea Constituțională proiectul de lege invocând faptul că PSD nu a indicat sursele de finanțare pentru creșterea de pensii votată. Executivul arată in sursele de finanțare sunt necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite și trebuie să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispozițiilor constituționale.

Executivul subliniază faptul că rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 a fost construită pe baza analizelor și studiilor de impact, reprezentând un echilibru între toate domeniile care au necesitat finanțare astfel încât impactul economic al crizei sanitare să fie redus la cel mai mic nivel posibil.

Reamintim că Parlamentul a adoptat, pe 22 septembrie, rectificarea bugetară pe 2020 cu un amendament PSD care ar duce la creşterea cu 40% a punctului de pensie.

 

 

Sursa: europalibera.org