Combusibilul pe care marile orase il ard pentru a-si acoperi nevoile energetice, in general carbune sau petrol, duce la producerea de caldura in exces care urca in atmosfera, intra in circuitul curentilor si poate fi transportata pe alte continente, unde va influenta temperaturile. La aceste concluzii s-a ajuns dupa realizarea unui studiu amplu pe aceste fenomene in cele mai mari orase din Statele Unite.
Asa numita caldura in exces care este emanata din cladiri, vehicule, si alte surse provenite din marile orase ale emisferei nordice, este responsabila pentru cresterea neobisnuita de temperatura in zone foarte extinse din Asia, dar si din America de Nord. Rezultatele acestui studiu au fost publicate la sfarsitul saptamanii trecute in jurnalul „Nature Climate Change”.
Noile rezultate vin sa contrazica ceea ce se credea pana acum. In principiu, orasele erau considerate ca fiind mai calduroase datorita cladirilor si asfaltului care reusesc sa inmagazineze caldura pe timpul zilei, iar noaptea sa o elibereze. Se credea ca acesta este motivul diferentei de temperatura intre zonele urbane si cele rurale.
Cercetatorii spun ca nu acest fenomen este sursa caldurii din orase. Excesul de caldura provine din arderea combustibililor fosili care schimba circulatia aerului si este purtat de curenti catre alte regiuni. Prin aceasta ardere, se elibereaza in atmosfera si dioxid de carbon care contribuie decisiv la intensificarea fenomenului de incalzire globala.
Prin acest transfer de caldura prin intermediul curentilor de aer, unele parti ale planetei pot suferi cresteri ale temperaturii, in timp ce altele se pot confrunta cu temperaturi mai scazute.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro