Orasele din Romania primesc finantare prin programul european URBACT

10 oraşe din România vor participa la proiectul „Sprijin pentru oraşe” din cadrul Programului URBACT 2002-2006. Cele 10 oraşe vor primi sprijin în vederea elaborării strategiilor de dezvoltare urbană durabilă care vor fi folosite ulterior pentru implementarea proiectelor finanţate prin intermediul Programelor Operaţionale, în perioada 2007-2013.

Comitetul de Monitorizare URBACT a aprobat, în cadrul proiectului „Sprijin pentru oraşe” – aferent actualei perioade de programare, primele aplicaţii depuse de oraşele din România: Odorheiu Secuiesc, Iaşi, Sighişoara, Alba Iulia, Bucureşti (sectorul 2), Timişoara, Piatra Neamţ, Săcele, Braşov şi Blaj.

Sprijinul asigurat de acest proiect constă în punerea la dispoziţie a unui expert care va lucra cu autorităţile oraşului sau ale municipalităţii care au solicitat asistenţă, ajutându-le să definească şi să dezvolte strategii de dezvoltare urbană la diferite niveluri (oraş, cartier/ zonă din interiorul oraşului).

Oraşele eligibile pentru a participa la acest proiect au fost localităţile urbane din noile state membre (a căror populaţie depăşeşte 20.000 de locuitori), precum şi, în cazuri bine justificate, oraşele din vechile state membre.

Secretariatul Tehnic Comun al programului URBACT, cu sediul în Franţa (Paris), împreună cu Ministerul Integrării Europene din România, în calitate de Autoritate Naţională, vor organiza, la începutul lunii martie, la Bucureşti, conferinţa de lansare la nivel naţional a proiectului “Sprijin pentru oraşe”. Această conferinţă va marca şi lansarea Programului URBACT II în România.

Programul URBACT II, ce se va derula în perioada 2007-2013, are ca principal obiectiv schimbul de experienţă între oraşele tuturor statelor membre UE, elementul-cheie al programului fiind acela de cooperare între oraşele participante la proiecte. Având în vedere că, de la 1 ianuarie 2007, România este stat membru al Uniunii Europene, oraşele din ţara noastră vor avea posibilitatea să depună proiecte în vederea obţinerii finanţării pentru dezvoltare economică şi socială, dezvoltarea zonelor defavorizate şi dezvoltare durabilă în mediul urban. Programul dispune de un buget aproximativ de 68 milioane euro. (atitudinea.ro)