ONG-urile lanseaza propuneri concrete de imbunatatire a legislatiei in domeniile cheie de dezvoltare ale Romaniei

aprilie 4, 2011

Democratia, egalitatea de sanse, sistemul de servicii sociale, educatia sunt doar cateva dintre domeniile care se confrunta cu probleme in Romania anului 2011.

Romania, o democratie deficitara, caracterizata, printre altele, de probleme la nivelul guvernarii, cultura politica nedezvoltata, participare politica scazuta, ocupa locul 56 intr-un top al democratiilor care cuprinde 165 de state si doua teritorii, potrivit Democracy Index 2010.(The Economist Intelligence Unit, 2011)

Conform diferitelor sondaje de opinie si studii din ultimii ani, cele mai discriminate categorii din Romania sunt martorii lui Iehova, homosexualii, romii si bolnavii de SIDA. In anul 2010 , cele mai importante criterii de discriminare (din punct de vedere numeric) au fost cele legate de categoria socio-profesionala (discriminarea la locul de munca), nationalitate, handicap si etnie. Propunerea de lege care avea ca scop schimbarea oficiala a denumirii de rom cu tigan, desi nu a fost validata de Parlament, a fost puternic sustinuta, fapt ce indica potentialul foarte mare a unui derapaj extremist in spatiul public romanesc. (www.cncd.org.ro)

Anul 1989 gasea societatea romaneasca cufundata intr-o profunda cultura etatista, insa 20 de ani mai tarziu, in anul 2011, statul roman nu a gasit inca modelul de dezvoltare social potrivit pentru rezolvarea problemelor sociale. Politicile sociale dezvoltate pana in prezent au fost lipsite de coerenta, fiind decise adesea pentru a compensa unele restructurari la nivel economic, nu pentru a intampina o nevoie sociala a cetatenilor sau comunitatilor.

Incepand cu anul 2008, la conducerea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) au fost, pe rand, 5 ministri: Cristian Adomnitei, Anton Anton, Ecaterina Andronescu, Emil Boc si Daniel Funeriu. In ceea ce priveste demersurile de la nivel national, respectiv schimbarile legislative din domeniul educatiei, acestea reprezinta o serie de masuri punctuale cu privire la modificarea Legii Educatiei, majoritatea acestora nefiind finalizata din cauza diferentelor de viziune dintre promotori, a neimplicarii tuturor factorilor interesati si a neintelegerilor dintre partidele politice. (Extras din Carta Alba a sectorului ONG din Romania, martie 2011)

Democratia, egalitatea de sanse, sistemul de servicii sociale, educatia sunt doar cateva dintre domeniile care se confrunta cu probleme in Romania anului 2011.

Intr-un efort comun si coerent de formulare a propunerilor de imbunatatire a politicilor publice existente si sustinerea acestora in vederea introducerii lor pe agenda publica, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile cu sprijinul partenerilor sai din sectorul ONG a lansat joi, 31 martie 2011, Carta Alba a sectorului ONG din Romania - anul 2011.

Carta Alba a sectorului ONG din Romania - anul 2011 este un document de politica publica a carui varianta preliminara reflecta cele mai importante domenii de interes pentru sectorul neguvernamental in acest moment, prezentand contextul dezvoltarii lor din 2008 pana in prezent si propuneri concrete de imbunatire a legislatiei din aceste domenii.

Temele abordate in Carta Alba sunt: intarirea democratiei participative, combaterea extremismului, sustinerea economiei sociale, sustinerea subsidiaritatii si descentralizarea serviciilor publice de interes general, prioritate absoluta acordata educatiei, dezvoltarea durabila cerinta primordiala a dezvoltarii societatii romanesti in actualul deceniu, adoptarea unei legislatii coerente privind finantarea publica a sectorului ONG, imbunatatirea sistemului 2%, infiintarea unei structuri independente de asistenta pentru dezvoltare internationala (ODA), dupa modelul existent in statele europene.

Carta Alba a sectorului ONG din Romania anul 2011 marcheaza inceputul unui proces, structurat si permanent de identificare, documentare, prioritizare si sustinere ulterioara in fata autoritatilor publice, a temelor de interes pentru sectorul neguvernamental, teme ce vor constitui o agenda de advocacy elaborata prin consultare si cu sustinerea unui numar cat mai mare de organizatii. Carta este un document viu, ce poate fi completat cu noi teme sau propuneri pe tot parcursul derularii procesului de consultare a organizatiilor neguvernamentale. Acest document va exprima pozitia comuna a organizatiilor neguvernamentale fata de situatia actuala a societatii romanesti si va contribui la focalizarea eforturilor lor si relansarea parteneriatului dintre sectorul public si cel neguvernamental.

Documentul a fost lansat in cadrul Conferintei Realizari si provocari pentru viitor ce a marcat incheierea Programului Fondul ONG in Romania din cadrul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE), la care au participat Ambasadorul Norvegiei in Romania, Excelenta Sa ystein Hovdkinn, Directorul Unitatii de Management in cadrul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Domnul Bogdan Trimbaciu, Reprezentantul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE), Domnul Pawe Krzeczunowicz si peste 150 de organizatii neguvernamentale.

Pentru mai multe detalii, va rugam accesati Carta Alba a sectorului ONG din Romania anul 2011- http://stiriong.ro/pagini/carta-alba-a-sectorului-ong.php .

La sfarsitul anului 2008, Coalitia pentru Buna Guvernare si Parteneriat cu Mediul Asociativ formula cele 10 principii pentru o politica publica procivica si proactiva si propunea o agenda societatii civile din Romania, pe care o aducea la cunostinta decidentilor politici. La inceputul anului urmator, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Centrul de Asistenta pentru Organizatiile Neguvernamantale - CENTRAS si Camera Deputatilor au organizat o intalnire intre conducerea Camerei si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, incheiata cu semnarea unui acord de program de cooperare pentru legislatura 2008 2012.

In perioada 2008-2011, unele masuri propuse pentru temele de politica publica enuntate in cele doua documente s-au regasit in documentele de politica publica adoptate, insa cele mai multe au ramas doar la nivel de propuneri.

Carta Alba a sectorului ONG din Romania anul 2011 este elaborata in cadrul proiectului O voce mai puternica pentru sectorul neguvernamental din Romania finantat de Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro