Un exemplu ar putea fi craniul descoperit la Cohuna, Australia. Forma sa primitiva, cu frunte plata, oblica, torus supraorbital proeminent, este mult diferita de cea a unui craniu obisnuit. Descoperirea acestuia, in anul 1925, a generat numeroase controverse, unele persoane fiind convinse ca a apartinut unuia dintre cei mai vechi stramosi ai omenirii. Ulterior, in aceeasi tara au fost gasite si alte fosile cu structuri asemanatoare, cu o vechime de aproximativ 9.000 – 14.000 de ani.
Formele neobisnuite si ciudate au fost dificil de explicat. La jumatatea anului 1970, s-a sugerat ideea ca acestea au fost modificate artificial, mai exact, „sculptate” chiar de mana oamenilor. Conform studiilor ulterioare ale antropologilor, s-a demonstrat ca locuitorii antici ai Australiei au fost printre primii oameni care isi modificau deliberat forma propriilor cranii.
O astfel de deformare ar putea fi posibila atunci cand copii au o varsta de aproximativ 12 luni. In aceasta perioada, craniile sunt moi, astfel ca parintii pot folosi diferite tipare, bandaje sau chiar masaje regulate pentru a controla directia de crestere a cutiei craniene.
Nu se cunosc exact motivele care au determinat aceste transformari, dar oamenii de stiinta propun diverse posibilitati. De exemplu, in America precolumbiana, modelarea craniilor ii ajuta pe membrii de elita ai societatii sa se diferentieze: un craniu alungit era considerat mai frumos si era privit ca un semn de noblete. Chiar si recent, in secolul XX, membrii unui trib din Papua Noua Guinee modificau scheletul craniului copiilor, fiind convinsi ca acest lucru contribuie la dezvoltarea inteligentei.
Sursa: BBC
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro