Omul pe Marte: cel mai plauzibil plan pentru viitor

Se asteapta ca un echipaj uman sa ajunga pe Marte in urmatorii 20 de ani. Aceasta ipoteza a circulat in ultima jumatate de secol, intre 1950 si 2000, atat NASA, cat si alte grupuri independente au lansat diverse studii privind varianta unei misiuni umane pe Marte. Cu toate acestea, am ramas doar la varianta de ipoteza deoarece nici o actiune concreta nu a fost intreprinsa in acest sens. Tousi, o misiune umana pe Marte ramane principalul obiectiv al NASA, iar roverul Curiosity pare sa fie precursorul acestei misiuni atat de vehiculate.

Primul care a imaginat o expeditie umana pe Planeta Rosie a fost Wernher von Braun, care in cartea sa "Das Marsprojekt", publicata in Germania de Vest in 1952, descrie un scenariu desprins parca din romanele science fiction. Acesta descrie o misiune pe Marte cu nave spatiale de 4000 de tone care transporta un echipaj de 70 de persoane. Odata ajunsi, o parte din echipaj urma sa coboare pe calota glaciara cu ajutorul unor nave mai mici care urmau sa construiasca o baza si un teren de aterizare pentru restul echipajului si a navelor.

Dupa von Braun, au aparut o serie de alte articole si productii cinematografice care prezentau scenariul unei misiuni umane pe Marte, dar niciunul nu era la fel de spectaculos.

Desi foarte populare printre pasionatii de expeditii spatiale, aceste scenarii si ipoteze nu au avut niciodata o sustinere concreta din partea unei agentii spatiale, iar costurile sau riscurile unor astfel de misiuni nu pot fi inca estimate. Von Braun spune in cartea sa ca doar combustibilul necesar s-ar ridica la 4 miliarde USD.

Totusi, o estimare clara a costurilor si a riscurilor unei astfel de misiuni pe Planeta Rosie ar pute fi realizata in urma datelor transmise de Curiosity, ceea ce ar putea duce la realizarea misiunii in urmatorii 20 de ani.