OMS: Ziua cu cele mai multe infectări de la izbucnirea pandemiei de coronavirus

mai 20, 2020

Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat miercuri îngrijorarea privind creșterea numărului de noi cazuri de coronavirus în țările sărace, chiar dacă din ce în ce mai multe țări bogate încep să iasă din carantină. 

Organismul internațional a transmis că miercuri au fost înregistrate 106.000 de noi cazuri de infecții cu noul coronavirus, cele mai multe într-o singură zi de la debutul pandemiei. 

„Mai avem un drum lung de parcurs în această pandemie", a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferință de presă, citat de Reuters.

„Suntem foarte preocupați de creșterea cazurilor în țările cu venituri mici și medii.”

Dr. Mike Ryan, șeful programului de urgență al OMS, a declarat: „Vom ajunge în curând la bilanțul tragic de 5 milioane de cazuri.”

Președintele american Donald Trump a acuzat organizația că a manipulat datele despre epidemie pentru a favoriza China, unde se crede că virusul a apărut la sfârșitul anului trecut. Săptămâna aceasta, Trump a amenințat că se va retrage din OMS și că va sista definitiv finanțarea.

Tedros a recunoscut că a primit o scrisoare de la Trump, dar a refuzat să comenteze.

Citește și: 

Donald Trump acuză OMS că favorizează China. Cum s-a comportat organizația de la izbucnirea focarului din Wuhan

Tedros a spus că acum este angajat cu totul în realizarea investigației privind originea și gestionarea epidemiei de coronavirus, cerută printr-o rezoluție adoptată în această săptămână prin consens de statele membre, deși Statele Unite și-au exprimat rezerve serioase cu privire la unele dintre elementele sale. 

Rezoluția nu vizează direct China, așa cum ceruse Australia, alături de alte țări care au acuzat regimul comunist de la Beijng că nu a fost transparent cu comunitatea internațională în privința naturii coronavirusului, astfel încât celelalte țări să fie avertizate și să poată lua măsuri ci urmează să stabilească originea și gestionarea epidemiei de coronavirus după ce virusul se va afla sub control.

Președintele Chinei, Xi Jingping, care a adresat un mesaj în cadrul sesiunii, a respins din nou acuzațiile la adresa Chinei și a cerut ca investigația să aibă loc după ce focarele pandemiei se sting, adăugând că țara sa a dat dovadă de transparență încă de la apariția virusului care a dus la decesul a 326.366 de oameni și la infectarea a 4.966.006 oameni, conform conform Johns Hopkins University (JHU).

Rusia s-a alăturat altor 100 de ţări care vor susţine rezoluția, propusă ca un compromis de UE între solicitările dure ale SUA, Australia pe de o parte, și cele care vor doar o privire de ansamblu.

„Se va face și când se va face va fi completă”, a spus Tedros refuzând să spună când va începe investigația. 

Citește și: 

OMS va face o investigație privind originea și gestionarea pandemiei de coronavirus. China își impune condițiile

Directorul executiv Michael Ryan a spus că aceste evaluări sunt efectuate în mod normal la final, după ce o urgență a luat sfârșit chiar dacă personal ar prefera să intervină acum, pentru a pune epidemia sub control, ca să dezvolte și să distribuie vaccinuri și să îmbunătățească supravegherea și să salveze viețile persoanelor aflate în situații limită, reducând impactul bolii asupra refugiaților și migranților. 

Tedros a spus că a căutat de mult alte surse de finanțare pentru OMS, spunând că bugetul de 2,3 miliarde de dolari este unul „foarte, foarte mic” pentru o agenție globală, la nivelul unui spital de dimensiuni medii din lumea dezvoltată.

În comentariile pe care le-a făcut, și care ar putea să-l enerveze în continuare pe Trump, Ryan a spus că oamenii ar trebui să evite utilizarea hidroxiclorochinelor, folosit ca medicament pentru malarie, pentru a trata sau a preveni infecția cu coronavirus, după ce președintele Trump a spus că ia hidroxiclorochină pentru a preveni infecția cu coronavirus.

Citește și:

În absența unui leac împotriva coronavirusului, o listă a celor mai bune tratamente aplicate în România și în lume

„În acest stadiu, (nici) hidroxiclorochina și nici clorochina nu s-au dovedit a fi eficiente în tratamentul COVID-19 și nici în profilaxia împotriva combaterii bolii”, a mai spus Ryan.

„De fapt, dimpotrivă, au fost emise avertismente cu privire la potențialele efecte secundare ale medicamentului.”

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro