Olimpiada Mestesuguri artistice traditionale

august 19, 2008

Olimpiada "Mestesuguri artistice traditionale" va reuni, in Dumbrava minunata a Sibiului, un numar impresionant de peste 150 de copii talentati, veniti din toate colturile tarii spre a-si demonstra maiestria intr-ale artei traditionale.

Si in acest an, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului prin Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu, in colaborare cu Ministerul Culturii si Cultelor prin Complexul National Muzeal "ASTRA" Sibiu organizeaza faza nationala a concursului, ajuns la cea de-a XIII-a editie. Concomitent, se vor desfasura si cea de-a XVI-a editie a Expozitiei-concurs Icoana din sufletul copilului, organizata sub inaltul patronaj al Patriarhiei Romane, precum si Tabara de pictura pe sticla, aflata la ce-a de-a IV-a editie, sub indrumarea mentorului Maria Constantinescu, artist plastic din Bucuresti, membru al Academiei Artelor Traditionale din Romania.
Astfel, intre 22 - 27 august, micii mestesugari vor anima gospodariile Muzeului in aer liber, plasmuind, cu daruire, obiecte traditionale, prin tehnici dobandite de la maestrii lor, care de asemenea, vor fi de fata pentru a-i indruma indeaproape, ca si pana acum.
Fiecare concurent isi va putea etala, in cadrul gospodariei, devenita propriul atelier de creatie, propriile obiecte confectionate de-a lungul anilor, avand si posibilitatea de a le vinde celor interesati.
Incepand cu editia din anul 2004, manifestarea a dobandit si un caracter interactiv, micii invatacei devenind mari instructori pentru vizitatorii de orice varsta dornici sa-si isi exerseze indemanarea in cadrul atelierelor initiate (la razboiul de tesut sau chiar la roata olarului).
Dintre mestesugurile traditionale, transmise din generatie in generatie, prezente in concurs amintim: tesut, confectionat port popular- broderie, broderie pe piele, cusut, impletit, icoane pictate pe sticla sau pe lemn, mobilier pictat, sculptura in lemn, confectionat masti, podoabe, impletit fibre vegetale, olarit, prelucrarea si decorarea metalelor, osului sau cornului, confectionat instrumente muzicale.
Va invitam sa ne bucuram impreuna de indemanarea micilor mestesugari participanti, care cu siguranta vor fi nerabdatori sa va impartaseasca din tainele mestesugului practicat.
Atmosfera traditionala va fi completata si de spectacolele folclorice sustinute de alti copii talentati, vineri si duminica (22- 24 august), pe scena de pe lac, incepand cu orele 17: Ansamblul Artistic Multietnic Prietenia din Mihail Kogalnicenu, Constanta; Ansamblul Strajancuta din Straja, Suceava.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro