Romania depune eforturi intense de modernizare a infrastructurii de apa potabila si apa uzata. Cu toate acestea, multe zone rurale nu vor beneficia de rezultatele acestor eforturi in urmatorii 10 ani, deoarece prioritara este modernizarea infrastructurii in zone urbane. Prin intermediul unui turneu de afaceri de 4 zile prin judetele din sudul Romaniei, un grup de experti olandezi va prezenta solutii tehnologice descentralizate pentru apa, destinate zonelor rurale si rezidentiale, care ar putea reduce decalajul intre zonele urbane si cele rurale.
Tinand cont de geografia Romaniei, de multele zone rurale izolate si de numeroasele proiecte imobiliare rezidentiale, precum si de eforturile Guvernului Romaniei de a aigura tuturor cetatenilor Romaniei servicii de furnizare a apei potabile si epurare a apelor uzate, putem afirma ca solutiile descentralizate sunt o buna alternativa la solutiile centrale de apa. Cele 2 proiecte pilot olandeze, deja implementate in judetele Teleorman si Constanta, sustin aceasta afirmatie, a declarat Dennis van Peppen, coordonatorul pentru Romania al Netherlands Water Partnership.
In perioada 6 9 Octombrie 2009, o echipa de experti olandezi din domeniul tehnologiei descentralizate de apa va vizita judetele Giurgiu (6 Octombrie), Calarasi (7 Octombrie), Buzau (8 Octombrie) si Ilfov (9 Octombrie). In timpul acestor vizite expertii olandezi vor demonstra ca si cele mai izolate sate pot pune la dispozitia rezidentilor lor apa potabila curata si servicii de epurare a apelor uzate, fara a depinde de conectarea la o unitate centrala de tratare a apei potabile sau epurare a apelor uzate. Expertii olandezi se vor intalni cu primari, consilii judetene si locale, reprezentanti ai companiilor de apa, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintelor, ai Ministerului Educatiei, precum si cu instalatori locali si dezvoltatori imobiliari.
Turneul este organizat de Netherlands Water Partnership (www.nwp.nl) si de catre Programul Dutch Partners for Water (www.partnersvoorwater.nl), in colaborare cu Business Development Group (www.bdgind.ro) si Ambasada Olandei la Bucuresti si cu sprijinul consiliilor judetene si locale din judetele vizitate.
Companiile olandeze participante:
DMT Milieutechniek (www.dirkse-milieutechniek.com)
Dutch Rainmaker (www.dutchrainmaker.nl)
Future Pipe Industries (www.futurepipe.com)
Landustrie (www.landustrie.nl)
Norit Process Technology (www.noritpt.com)
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro