Occidentul pregătește un răspuns comun pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi

Guvernele vestice iau în considerare o acțiune coordonată împotriva Rusiei după ce Germania a anunțat că a ajuns la concluzia că opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotixină.

Cancelarul german Angela Merkel a spus miercuri că Germania a notificat Uniunea Europeană și NATO privind concluzile medicale pentru a putea decide privind „o acțiune comună potrivită".

Anterior, guvernul german a arătat că testele efectuate la un laborator militar au arătat „dovezi de necontestat" privind prezența unui neurotoxine de tip Noviciok.

Acest act reprezintă doar unul din lista lungă de atacuri asupra opoziției ruse și criticilor Kremlinului care duc la creșterea tensiunilor din Vest și Moscova. Rusia se lovește de o reacție unanimă de condamnare și de solicitări pentru anchete transparente.

Angela Merkel a transmis că acum „există întrebări foarte serioase la care doar Rusia poate și trebuie să răspundă".

Consiliul de Securitate Națională din SUA a numit otrăvirea drept un act „complet condamnabil" și a arătat că Washingtonul va lucra cu aliații „pentru tragerea la răspundere a celor din Rusia, oriunde probele vor conduce, și pentru restricționarea fondurilor pentru activități dăunătoare".

În Congres, aleșii au cerut administrației Trump să impună sancțiuni Rusiei.

Alianța NATO a transmis, de asemenea, că verdictul arată că Rusia trebuie să conducă „o anchetă completă și transparentă".

Înalt Responsabilul UE pentru Afaceri Extere, Joseph Borrell, a numit otrăvirea drept „o tentativă de asasinat" și a transmis că folosirea de arme chimice reprezintă „o încălcare a normelor internaționale".

Franța, Italia, Canada, Marea Britanie și alte state au cerut de asemenea o anchetă și au amenințat cu un răspuns comun.

 

 

Sursa: europalibera.org