Obezitatea este o problema capitala care atinge la ora aceasta toata lumea civilizata, aproximativ 50% din populatia globului fiind supraponderala sau obeza. Obezitatea nu este doar o problema cosmetica de imagine, ci este mai ales, o problema de sanatate, ea incepand sa devina una din cauzele principale de mortalitate determinand bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, infarctul miocardic.
Principala cauza a obezitatii este aportul alimentar in exces caracteristic lumii dezvoltate, caruia i se suprapune o ardere a caloriilor din ce in ce mai redusa in viata de zi cu zi.
Una dintre principalele cauze ale alimentatiei excesive o constituie restaurantele fast-food. A devenit o certitudine faptul ca acest tip de restaurante ofera alimente care sunt responsabile pentru cea de-a doua cauza a mortalitatii in lume, si anume obezitatea.
Produsele de tip fast-food nu sunt proaspete, asa cum am fi tentati sa credem la prima vedere. Nimeni nu sta sa curete cartofii in spatele tejghelei si nici puiul sau vitelul nu sunt taiate pe loc. Inainte de a ajunge pe masa in fata noastra, alimentele sunt dezhidratate, congelate sau imbuteliate (pentru a parea cat mai proaspete), procese care scad atat valorile nutritive cat si gustul natural al mancarurilor. Si totusi, produsele au un gust aparte, pe care nu il gasim nici in mancarea preparata acasa, nici la alte alimente. Acest gust este asigurat prin aportul de arome alimentare, care daca nu dauneaza in momentul ingerarii lor, devin extrem de periculoase in timp, ducand in timp, la obezitatate.
Intrebarea care apare este, cum poate aceasta mancare, care arata foarte bine, sa dauneze organismului. In spatele aspectului apetisant al acestor alimente, se ascunde insa o intreaga poveste. Dezhidratarea si congelarea alimentelor le schimba culoarea lor initiala, iar datorita colorantilor, aceste alimente capata o culoare care este chiar mai apetisanta decat in realitate. S-a dovedit ca acesti coloranti afecteaza digestia, iar copiilor le provoaca o stare de agitatie si pot duce la incapacitate de concentrare. Din pacate, lista neagra a efectelor produselor de tip fast-food nu se opreste aici. Aromele alimentare, folosite pe scara larga in prepararea alimentelor servite in fast-food-uri, sunt considerate de specialisti ca fiind cancerigene, fiind responsabile pentru leziunile cerebrale, pentru tulburarile de vedere si provoacarea infarcturilor si a depresiilor.
Ce masuri trebuie luate pentru a preveni aceasta boala a societatii moderne? Este binecunoscut faptul ca advertisingul si media din Romania nu fac inca pasii necesari pentru atacarea problemei obezitatii, in ciuda faptului evident ca obezitatea este un pericol public. In Statele Unite, companiile din sectorul alimentar au reactionat, deja, la presiuni similare, retragand de pe posturile TV sau radio anumite spoturi publicitare si modificand continutul reclamelor pentru a reduce gradul de adresare a acestora catre copii.
Pana de curand, Europa considera obezitatea ca fiind "o problema a americanilor”, insa la ora actuala prin cresterea alarmanta a numarului de europeni supraponderali, vorbim acum de "o problema europeana". In acest caz devine necesara o schimbare a comportamentului alimentar. Totodata trebuie sa constientizam ca obezitatea este o boala, o boala care creaza traume psihice si probleme de adaptare, care da handicapuri fizice si sociale, care se agraveaza si da nastere altor boli, dar care poate fi tratata la randul ei.
In prima faza, in programul de combatere a obezitatii, se impune o schimbare a atitudinii fata de miscare si fata de efortul fizic. Nu trebuie sa ne lasam pacaliti de aspectul alimentelor fast-food care ne atrag privirile si ne cresc pofta propunandu-ne o varianta relativ putin costisitoare, ci trebuie sa intelegem ca solutia consta in adoptarea unui regim de viata sanatos, obtinut atat printr-o alimentatie adecvata cat si prin cat mai multa miscare.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro