Un grup de oameni de stiinta din statul american Washington au inceput sa foloseasca ursi grizzly pentru experimentele de laborator. Cercetatorii spun ca ursii grizzly pot oferi date foarte importante in studiul obezitatii deoarece pot asimila pana la 58.000 de calorii pe zi si ajung sa cantareasca pana la 500 kg.
Dr. Kevin Corbit, cercetator specializat in studiul obezitatii spune ca datele obtinute de la ursul grizzly vor schimba perspectiva asupra acestei epidemii mondiale impotriva careia incearca sa lupte atat medicii, cat si companiile producatoare de medicamente.
De ce ursul grizzly este un animal potrivit pe care se poate studia un tratament al obezitatii? Deoarece se aseamana cu omul din punctul de vedere al intretinerii masei corporale. De aceea, ursul poate oferi date mult mai relevante decat soarecii de laborator care pot fi manipulati genetic astfel incat sa le fie influentata masa corporala. În saptamanile premergatoare hibernarii, ursul mananca mai mult, isi face proviziile pentru iarna, atat de mult incat se ingrasa 45 - 50 kg. Colesterolul le creste foarte multe, la fel si tensiunea. Totusi, spre deosebire de oameni, aceste simptome nu le afecteaza sanatatea. Chiar daca fac acest exces, ursii nu risca boli cardiovasculare sau diabet.
Pentru a descoperi cum reuseste ursul sa-si mentina starea de sanatate in ciuda acestui consum excesiv, oamenii de stiinta efectueaza cercetari amanuntite, de la analiza sangelui, a depozitelor de grasime si a activitatii cardiace.
Oamenii de stiinta au descoperit ca ursii reusesc sa-si adapteze sensibilitatea la insulina, hormonul care controleaza cantitatea de grasimi si glucide din alimente care va fi procesata si transformata in energie. Ursii sunt mai sensibili la insulina inaintea hibernarii cand se supraalimenteaza, iar dupa cateva saptamani isi pot opri complet reactia la insulina.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro