Oamenii de stiinta construiesc o ureche artificiala cu ajutorul tiparului 3D

februarie 21, 2013

Oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell din Statele Unite au reusit, in doar cateva zile, sa construiasca o ureche artificiala cu ajutorul tehnologiei de tipar 3D si cu geluri care contineau celule vii. Aceasta practica ar putea folosita cu succes pentru a ajuta cele cateva sute de copii care se nasc in fiecare an cu malformatii la nivelul urechilor.

De asemenea, urechea artificiala va putea fi folosita si pentru pacientii, victime ale unor accidente care le-au produs leziuni la nivelul acestui organ. Urechea artificiala este o copie fidela a celei naturale si poate fi realizata foarte usor.

Pana acum, cea mai buna metoda aplicata in astfel de cazuri era folosirea de bucati de os din coaste care erau imbracate cu grefe de piele. Desi procedura era eficienta, era mult mai complicata, iar pacientul avea mai mult de suferit. In plus aspectul estetic lasa de dorit.

Bioinginerii de la Universitatea Cornell au dezvoltat o metoda bazata pe imagini 3D generate de calculator ale urechii si au creat matrite din colagen pe care le-au acoperit cu cu celule luate de pe urechea unui vitel. Toate aceste elemente au fost combinate in laborator dupa care au fost implantate sub pielea unui soarece.

S-a urmarit evolutia si s-a constatat ca urechea construita a crescut si si-a construit propriile cartilagii, devenind un organ robust la trei luni de la realizarea implantului.

Tehnica ar putea fi folosita si la oameni in aproximativ trei ani.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro