Oamenii de stiinta construiesc in laborator un plaman perfect functional

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Texas au reusit o premiera medicala mondiala, reusind sa creeze in laborator primul plaman uman perfect functional. Coordonatorii proiectului Dr. Joaquin Cortiella si Dr. Joan Nichols au anuntat realizarea in cursul saptamanii trecute, descriind procedura prin care s-a ajuns la constructia plamanului, informeaza MedicalPress.com.

Cresterea de organe in laborator a devenit o realitate din ce in ce mai prezenta in mediul de cercetare al ultimilor ani datorita progreselor inregistrate in intelegerea celulelor stem si modul in care acestea se dezvolta pentru a forma organe umane interne, precum si alte parti ale corpului. Mai mult, au fost facute deja si transplanturi. In primavara anului trecut, la Massachusetts General Hospital in Boston s-a realizat primul transplant de rinichi cu un organ crescut in laborator.

Cercetatorii din Texas nu stiu inca daca plamanii artificiali ar functiona intr-un organism uman, deoarece mai necesita o serie de teste si ajustari, dar conform oamenilor de stiinta, progresul inregistrat este unul major. Pana acum testele de compatibilitate cu organismul uman au fost pozitive asa ca, in curand, transplanturile cu organe construite in laborator ar putea fi extinsa la nivel global.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro