Conform unui aviz al Comitetului stiintific al UE pentru riscuri sanitare emergente si noi, emisa astazi, ascultarea muzicii la volum ridicat si pe o perioada indelungata de timp la playerul personal poate duce la afectiuni permanente ale auzului. Avizul stiintific arata ca 5-10% dintre cei care folosesc playere audio personale risca pierderea permanenta a auzului daca asculta muzica mai mult de o ora pe zi in fiecare saptamana la un nivel ridicat al volumului timp de cel putin 5 ani. Comisia Europeana a cerut comitetului stiintific independent sa examineze aceasta chestiune, avand in vedere folosirea larg raspandita a playerelor audio personale si cresterea numarului de tineri expusi acestui tip de zgomot. Oamenii de stiinta confirma ca exista motive de ingrijorare si Comisia Europeana va examina, in continuare, impreuna cu statele membre si partile interesate, posibile masuri care ar putea fi adoptate pentru protejarea mai buna a copiilor si adolescentilor de expunerea la zgomotul generat de playerele audio personale si alte dispozitive similare.
Comisarul european pentru protectia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat: "Sunt ingrijorata din cauza ca atat de multe persoane, mai ales tineri, care folosesc frecvent playere audio personale si telefoane mobile la nivele acustice ridicate, ar putea, fara sa stie, sa isi afecteze iremediabil auzul. Constatarile stiintifice indica un risc evident si trebuie sa reactionam rapid. In primul rand, trebuie sa sensibilizam consumatorii si sa aducem aceasta informatie in domeniul public. In plus, trebuie sa evaluam din nou, tinand cont de aceasta opinie stiintifica, mijloacele de control aflate in vigoare, pentru a ne asigura ca sunt pe deplin eficiente si tin pasul cu noua tehnologie.
Normele actuale
Exista deja un standard de siguranta european, care limiteaza nivelul de zgomot al playerelor audio personale la 100 dB, dar creste ingrijorarea fata de afectiunile auzului care ar putea aparea din cauza expunerii excesive la astfel de surse. Astfel de afectiuni pot fi prevenite in mare parte prin masuri cum ar fi reducerea nivelului si duratei de expunere la zgomot. Opinia comitetului stiintific UE scoate in evidenta faptul ca utilizatorii de playere audio personale - daca asculta numai 5 ore pe saptamana la setari de volum ridicat (mai mare de 89 decibeli) - depasesc limitele impuse in prezent pentru nivelul de zgomot permis la locul de munca. Utilizatorii care asculta pentru perioade mai lungi risca pierderea permanenta a auzului dupa 5 ani. In aceasta situatie se afla aproximativ 5-10% dintre ascultatori, ceea ce ar putea insemna intre 2,5 si 10 milioane de persoane in Uniunea Europeana.
Ce va face Comisia acum?
Comisia Europeana a cerut acest studiu stiintific din cauza ingrijorarii crescande cu privire la amenintarea capacitatii auditive, in special in cazul adolescentilor si copiilor, provenita din practicarea unor activitati de petrecere a timpului liber, cum ar fi folosirea playerelor audio personale. Pe baza acestor dovezi stiintifice, Comisia va organiza o conferinta la Bruxelles, la inceputul anului 2009, pentru a evalua constatarile comitetului stiintific impreuna cu statele membre, reprezentanti ai industriei de profil, consumatori si alte parti interesate si pentru a discuta ce trebuie facut mai departe. Seminarul va lua in considerare masurile de precautie pe care le pot lua utilizatorii si solutiile tehnice pentru micsorarea capacitatii de vatamare a auzului, precum si necesitatea unor reglementari suplimentare sau revizuiri ale standardelor de siguranta existente pentru protectia consumatorilor.
Ce pot face consumatorii?
Utilizatorii de playere audio personale pot, deja, sa ia unele masuri practice de precautie, de exemplu sa verifice daca dispozitivul pe care il folosesc poate fi setat la un nivel maxim al volumului ceva mai putin ridicat sau pot sa micsoreze manual volumul si pot avea grija sa nu foloseasca playerul personal pentru perioade prelungite de timp, in interesul propriei capacitati auditive.
Context
Este bine cunoscut faptul ca expunerea indelungata la un nivel de sunet excesiv poate vatama auzul. Pentru protejarea lucratorilor, s-au stabilit limite pentru nivelul de zgomot permis la locul de munca. Sunetele la care este expus publicul, venite din mediul inconjurator - cum ar fi zgomotul traficului, cel provenit de la santierele de constructii, aeronave sau din vecinatate - pot fi extrem de iritante, dar, in cele mai multe cazuri, nu sunt suficient de puternice pentru a vatama auzul.
In ultimii ani, zgomotul la care oamenii sunt expusi in timpul practicarii activitatilor de timp liber a devenit o amenintare semnificativa la adresa auzului, din cauza ca poate ajunge la volume foarte ridicate si pentru ca afecteaza o parte tot mai mare a populatiei, in special tinerii. Creste ingrijorarea fata de expunerea la noua generatie de playere personale, care pot reproduce sunete la volume foarte ridicate fara pierderea calitatii. Riscul vatamarii auzului depinde de nivelul de sunet si perioada de expunere.
In ultimii ani, vanzarile de playere audio personale au crescut spectaculos, mai ales vanzarile de playere MP3. In general, in UE se estimeaza ca aproximativ 50 pana la 100 de milioane de persoane asculta zilnic muzica la playere portabile. In ultimii patru ani, vanzarile unitare estimate sunt de 184-246 milioane pentru dispozitivele audio portabile si 124-165 milioane pentru playerele MP3. In intreaga Uniune Europeana, multe milioane de oameni folosesc zilnic playere audio personale si, daca le folosesc necorespunzator, se expun riscului de vatamari ale auzului.
Textul avizului se gaseste la: http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_scenihr/docs/scenihr_o_018.pdf
O versiune a avizului pe intelesul tuturor:
http://ec.europa.eu/health/opinions/en/hearing-loss-personal-music-player-mp3/
Informatii generale cu privire la CSRSEN
http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_scenihr/04_scenihr_en.htm
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro