ASOCIAŢIA OAMENILOR DE AFACERI IAŞI 2003 derulează în perioada ocombrie 2005 - septembrie 2006, în parteneriat cu DIRECŢIA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ IAŞI, proiectul “AVI-RO în EURO”PENE”, proiect finanţat de UNIUNEA EUROPEANĂ în cadrul programului PHARE 2003 Consolidarea Societăţii Civile în România, cu scopul susţinerii producătorilor şi procesatorilor de carne de pasăre din România în procesul armonizării şi implementării acquis-ului comunitar, luând astfel cunoştinţă de problemele cu care se confruntă avicultura românească.
Izbucnirea focarelor de gripă aviară a paralizat practic activitatea producătorilor şi procesatorilor de carne de pasăre din România, lucru resimţit în scăderea consumului de carne de pasăre autohtonă, paralel cu creşterea importurilor din străinătate. Vânzările din carne de pui au inregistrat scăderi, 60% din producători fiind în stare de faliment, fapt ce a afectat activitatea sistemului bancar românesc prin nereturnarea creditelor contractate de producătorii avicoli.
In aceste condiţii, producătorii şi procesatorii de carne de pasăre au nevoie de susţinere sporită prin intermediul unor măsuri legislative. Creşterea taxelor vamale de la 45% la 70% pentru importul de jumătăţi şi sferturi de pulpe şi bucăţi de pulpe, precum şi instituirea unui contingent de 6.000 de tone cu taxe vamale de 45% la importul din UE, în perioada februarie-august 2006, a constituit o măsură binevenită. Insă, izbucnirea ulterioară a noi focare de gripă aviară care au cuprins centrul şi estul ţării a accentuat situaţia de criză deja existentă.
Revenirea la valoarea de 45% a taxelor vamale pentru importul de carne de pasăre începând cu data de 15 august 2006 ar însemna o piedică în incercarea de relansare a acestui sector şi de stabilizare a pieţei avicole româneşti, cu pericolul invadării pieţei româneşti cu produse din SUA, la preţuri de dumping (400-500 dolari/tona), care, mai mult, „nu corespund normelor UE privind producerea, igiena, ambalarea şi etichetarea”, dupa cum afirmă un comunicat al UCPR.
Decizia de a dubla valoarea subvenţiei pentru puii broiler livraţi abatoarelor autorizate de la 1,40 lei la 2,80 lei pe cap de pui este o măsură eficientă, dar nu suficientă pentru ca sectorul avicol să depăşească situaţia existentă. Dublarea subvenţiei pentru pui broiler livraţi la abatoare autorizate trebuie menţinută cel puţin până la sfarşitul acestui an.
In aceste condiţii, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Iasi 2003, conform obiectivelor stabilite prin proiect, se alătură demersurilor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România şi solicită deputaţilor şi senatorilor de Iaşi, precum şi membrilor executivului promovarea unor iniţiative legislative eficiente. Măsurile care se doresc a se aproba vizează nu doar acordarea de facilităţi sectorului avicol pentru depăşirea situaţiei de criză, ci şi măsuri ce privesc importurile de carne de pasăre, pentru evitarea concurenţei neloiale. (AOA Iasi)
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro