O sansa in plus pentru persoanele cu autism

ianuarie 14, 2011

Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA), Directia Generala Protectia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (DGPC) si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania (APCCR) va invita sa participati in data de miercuri, 19 ianuarie, orele 11.00, la conferinta cu tema:
O sansa in plus pentru persoanele cu autism: asistenta specializata, specialisti certificati, centre de recuperare si o Strategie Nationala asumata
Evenimentul marcheaza lansarea proiectului strategic “Şi ei trebuie sa aiba o sansa!” – Program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist.
La nivel global, incidenta autismului este mai mare decat a cancerului, a diabetului sau a sindromului Down, conform datelor furnizate de Centrul pentru Controlul Maladiilor (CDC) Atlanta, SUA. În Romania, conform datelor publicate recent, numarul cazurilor diagnosticate cu tulburare de spectru autist (TSA) a crescut semnificativ in ultimii ani: de la 20-25 de cazuri internate anual in anii ‘80-‘90 la Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul Spitalului Prof. Dr. „Alexandru Obregia”, astazi, la aceeasi clinica, se evalueaza 10-15 cazuri noi pe saptamana. Cu toate acestea, foarte putine cazuri sunt depistate timpuriu, la varsta de 18-36 luni, cand sansele de recuperare prin terapie sunt mari, intrucat nu exista un sistem national de diagnosticare precoce a acestei afectiuni. Aceasta in conditiile in care depistarea timpurie si inrolarea intr-un program sustinut de terapie cresc cu pana la 47% sansele de recuperare si integrare sociala a persoanelor cu TSA. Solutia o reprezinta instrumente de diagnosticare precoce precum si o retea nationala de servicii de asistenta specializata, deservita de specialisti certificati in terapii de recuperare dar si in consilierea familiilor persoanelor cu TSA. În egala masura este necesara o Strategie Nationala asumata, privind asistenta pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu TSA.
La conferinta de lansare a proiectului participa:
-    Adelaide Katerine Tarpan, Fundatia RAA, Manager de proiect
-    Dr. Mihaela Ştefanescu, Fundatia RAA, Coordonator national de proiect
-    Nicolae Ivaschescu, Secretar de Stat in cadrul MMFPS
-    Elena Tudor, Director general al DGPC,
-    Prof. Univ. Dr. Daniel David, Presedintele APCCR, Coordonator formare in cadrul proiectului
-    Andreea Sorescu, parinte de copil cu TSA
Evenimentul va avea loc la Hotel Minerva, sala Jupiter 2, str. Gh. Manu nr. 2-4 (intrarea din Blvd. Lascar Catargiu), Sector 1, Bucuresti (harta in anexa).
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro