Noua tehnica operatorie a fost prezentata in cadrul unui eveniment organizat de catre Universitatea de Vest 'Vasile Goldiș' Arad, în parteneriat cu Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România, Fundația Științifică 'Egon and Ann Diczfalusy', Divizia de Tineret a Fundației 'Diczfalusy', Departamentele de Obstetrică-Ginecologie ale Universităților din Novi Sad (Serbia), Szeged (Ungaria), București, Timișoara, Oradea, Deva, Reșița, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Colegiul Medicilor din România, la care au participat peste 180 de medici si studenti din anii terminali.
Dr Cristian George Furău, șef Departament Rezidențiat în cadrul UVVG Arad, a declarat: "În cadrul manifestării ne-am propus să educăm medici mai tineri, studenți, dar și medici care au trecut de o anumită vârstă, să-i învățăm lucruri și tehnici mai noi. La prima ediție am abordat specialitatea de ginecologie, iar acum am continuat cu colegii de la Anestezie, Terapie Intensivă și de la Neonatologie. Datorită interesului manifestat și având posibilitatea de a aduce lectori de mare valoare din Serbia, Ungaria, dar și din țară, am gândit să avem o parte teoretică cât și una practică, operația de cezariană fiind în sine ceva foarte practic. Am început cu trei zile de parte teoretică, în cursul căreia am avut totuși și parte demonstrativă multă, după care am continuat exclusiv cu practică, această parte urmând să se încheie vineri".
Se pare ca cei care au dorit sa participe la practic la o peratie de cezariana cu tehnica 'Vejnovic' au avut ocazia , fiind primiti in sala de operatie cu acceptul pacientei.
Doctorul Furau a mai declarat: "'În Maternul din Arad folosim de patru ani, cu rezultate foarte bune, tehnica profesorului Vejnovic din Novisad pentru operația de cezariană, avantajul acestei tehnici fiind acela că femeile pot suporta mai multe operații de cezariană (...) Profesorul Vejnovic, care a descris această tehnică în urmă cu 15 ani, ne-a primit în clinica sa pentru a învăța această tehnică, iar în 2012 ne-a validat, iar acum ne-a înmânat și un certificat prin care atestă faptul că facem corect această operație. Tehnica se mai folosește și în alte centre din România, dar noi suntem singurii care am primit un asemenea certificat, acesta fiind un lucru foarte important atât pentru spital, cât și pentru oraș".
Tehnica implica mult mai putina sangerare in timpul operatiei, operatia dureaza mai putin iar materialul pentru sutura este mult mai putin.
Sursa: Agerpres
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro