O noua propunere legislativa ii ameninta cu inchisoarea pe piratii informatici japonezi

Descarcarile de materiale aflate sub protectia dreptului de autor si crearea di copii in format DVD su Blu-ray ale acestora ar putea deveni, in curand, o fapta penala in Japonia care va fi pedepsita cu ani grei de inchisoare. Aceste sanctiuni severe vor intra in vigoare daca vor fi acceptate amendamentele propuse la legea drepturilor de autor din tara.

Cei care incalca legea copyright-ului risca sa-si petreaca doi ani dupa gratii sau, daca vor sa evite detentia vor trebui sa plateasca echivalentul in yeni a 25.400 USD, a anuntat editia japoneza a CNET.

Oficialii niponi doresc un set de masuri mai dure care sa combata descarcarile ilegale deoarece sunt de parere ca o continuare a acestei activitati dauneza dezvoltarii internetului.

In Statele unite descarcarea ilegala de materiale de pe internet este o fapta care nu intra in categoria infractiunilor penale. Proprietarii drepturilor de autor il pot da in judecata pe cel care a descarcat ilegal materiale si ii pot cere despagubiri, dar cel care a incalcat copyright-ul nu risca sa ajunga dupa gratii.

Noutatea in propunerile legislative este pedepsirea copierii de pe discuri create ilegal in memoriile calculatoarelor. De asemenea, se pedepseste si utilizarea de progrme care le permit utilizatorilor sa treaca peste protectiile folosite de catre detinatorii drepturilor de autor.