O limba straina in plus, scade riscul dementei

noiembrie 7, 2013

Un studiu recent sugereaza ca persoanele care vorbesc cel putin o limba straina intarzie aparitia dementei cu aproximativ 5 ani. Cercetatorii spun ca bilingvismul are efecte mult mai benefice decat cele mai puternice medicament care se folosesc in astfel de cazuri deoarece obliga creierul la un exercitiu mai intens, ceea ce impiedica alterarea lui.

Studiul, realizat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Edinburgh si Institutul de Stiinte Medicale Nizam din India a fost publicat in jurnalul stiintific „Neurology”.

Pentru a ajunge la concluziile potrivit carora bilingvismul are efecte mai bune impotriva dementei decat medicamentele actuale, oamenii de stiinta au monitorizat 650 de pacienti diagnosticati cu dementa, dintre care 60% vorbeau cel putin o limba straina in momentul primirii diagnosticului. In medie, pacientii care vorbeau o limba straina incepeau sa sufere de afectiune cu aproximativ 4,5 ani mai tarziu decat cei care vorbeau doar limba materna.

Pacientii bilingvi incepeau sa sufere de dementa in jurul varstei de 65 de ani, in timp ce pacientii monolingvi cunosteau boala in jurul varstei de 61 de ani.

Oamenii de stiinta explica aceasta descoperire spunand ca folosirea alternativa a mai multor sisteme gramaticale antreneaza creierul, dar pentru a oferi o explicatie mai completa ei spun ca este nevoie de o serie de studii mai complexe.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro