O casa Si un viitor pentru comunitatile de romi din jud. Prahova Si Neamt

iulie 7, 2009

48 de familii de romi din comunitatile Baltesti, Prahova si Vanatori, Neamt vor avea o locuinta simpla si decenta. Familiile vor construi propriile case alaturi de echipe de voluntari locali si internationali, sub indrumarea specialistilor in constructie. Totodata, in cadrul proiectului O casa, un viitor, 30 de adulti vor fi formati profesional in domeniul constructiilor.

Proiectul este derulat pe o perioada de trei ani, de catre Asociatia Habitat for Humanity Romnia in parteneriat cu Fundatia Soros Romania, cu sprijinul autoritatilor locale si este finantat de catre Fundatia Timken din Canton, SUA si Fundatia Vodafone Romania. Initiat cu scopul de a crea un model de ajutorare a comunitatilor care locuiesc saracacios in tara noastra, acest proiect se adreseaza in special familiilor de etnie roma.

La Baltesti si Vanatori romii traiesc saracacios, uneori 3 sau 4 familii intr-o singura casa facuta din chirpici, gata sa se darme in orice clipa, fara electricitate sau apa curenta. Conditiile mizere de locuit cauzeaza probleme de sanatate copiilor dar si parintilor iar lipsa de educatie contribuie la o viata traita la marginea societatii, in saracie. Principalul venit al romilor este obtinut din ajutorul social sau alocatiile copiilor la care se adauga veniturile realizate din confectionarea si vanzarea tuciurilor (Baltesti, Prahova) si comercializarea fierului vechi (Vanatori, Neamt).

Habitat for Humanity incearca sa vina cu o solutie pe termen lung in domeniul locuirii atat de precare a comunitatilor marginalizate. Locuinta reprezinta o temelie importanta a vietii iar stoparea degradarii acestor comunitati ncepe prin eliminarea conditiilor de trai inumane. Ne dorim ca acest program sa devina un impuls major in eliminarea saraciei extreme in Romania , a afirmat Emil Olteanu, director executiv HFH Romania.

Acest proiect reprezinta, pentru Fundația Soros, alaturi de partenerul nostru Habitat pentru Umanitate, o oportunitate extraordinara de a demonstra ca exista soluții sustenabile pentru construirea de case in comunitați cu romi. Cred cu tarie ca acesta poate fi un model pentru schimbari graduale, dar cu impact major pe termen lung, pentru comunitațile cu romi, care ar trebui preluat de autoritați și dezvoltat mai departe, a declarat Gabriel Petrescu, Director Executiv al Fundației Soros Romania
Proiectul se va derula in cele doua comunitati pana in 2011, cu posibilitatea de a fi preluat de catre alte institutii interesate de rezolvarea problemei locuirii in conditii precare.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro