Cei mai mulți dintre cuplurile decise să devină mire și mireasă și-au amânat nunțile programate anul trecut pentru 2021. Situația incertă provocată de pandemie pune însă sub semnul întrebării și anul acesta evenimente festive de amploare.
Pentru Gabriela (26 de ani) și Richard (29 de ani) Ignat din Iași va fi greu, peste ani, să își aducă aminte cu exactitate de data nunții. Căsătoriți civil de aproximativ doi ani, cei doi tineri ar fi trebuit să dănțuiască alături de familie și prieteni, la nuntă, încă de anul trecut.
Evenimentul festiv era programat în toamnă, dar cu două săptămâni înainte de marea zi au aflat că, din cauza restricțiilor impuse de autorități, trebuie să reprogrameze. Ceea ce aveau să facă de patru ori până în prezent. Soții Ignat speră acum să-și poată celebra cununia pe 2 septembrie 2021. Recunosc însă că au emoții și pentru această dată.
„Trebuie să te înarmezi cu mult calm, răbdare și energie pozitivă. A fost greu, am plâns, am râs, dar nu renunțăm. Norocul nostru este ca am ales oameni frumoși și înțelegători care ne-au stat la dispoziție atunci când a trebuit sa reprogramăm iar și iar”, spune Gabriela Ignat. Tânăra crede că anul acesta se vor organiza nunți, însă, la fel ca și anul trecut, cu respectarea unor restricții.
“Din punctul meu de vedere s-a tratat cu mare dezinteres acest domeniu (n.r. al nunților), care nu afectează doar mirii, ci o întreagă echipă. Pentru a avea un eveniment depinzi de local, fotograf, coafor, formație, flori etc. Sperăm ca tot efortul depus să nu fie în zadar și anul acesta”, a mai spus tânăra, pentru Europa Liberă.
Marea speranță: vaccinul
Paul Bălhuc și Cristina Brudariu și-au programat marele eveniment cu un an înainte de pandemie. Nunta era stabilită pentru 29 august 2020, la un local din Roman/jud. Neamț, însă pandemia i-a obligat pe cei doi îndrăgostiți să amâne pentru anul acesta.
„Entuziasmul ne-a rămas, suntem la fel de nerăbdători, dar am decis să mai așteptăm, totuși, câteva luni până să reîncepem pregătirile. Important este că, la ultima discuție, încă eram amândoi de acord să ne căsătorim ”, ne-a transmis Paul, care are 32 de ani.
Tânărul speră să se distreze la nuntă „cel puțin la fel de bine cum s-a distrat la cele ale prietenilor” și își pune speranța în campanie de vaccinare care, crede el, ar trebui să permită, în toamnă – când e reprogramată nunta sa – organizarea de sărbători cu mulți participanți.
„Chiar dacă, fiind direct afectați, am considerat uneori că poate măsurile sunt exagerate, am putut vedea că modul în care a evoluat pandemia a necesitat acele interdicții. Situația diferă de la stat la stat. Dar, spre deosebire de anul trecut, acum a început deja campania de vaccinare ceea ce ar putea însemna că am putea avea șanse să mai scăpăm de unele interdicții. Vom respecta regulile așa cum vor fi ele stabilite, dar sperăm că lucrurile vor merge spre bine”, a adăugat Paul.
Unii tineri se gândesc să renunțe
În vaccin își pune speranța și Marcel Dorofte, un tânăr din județul Vaslui care lucrează de mai mulți ani în Spania.
„Avem speranța că dacă o să se vaccineze toată lumea se vor ridica restricțiile până la data la care avem noi programată nuntă, în octombrie. Dacă nici anul acesta nu se va putea organiza, cel mai sigur o să o reprogramăm pentru anul viitor”, spune Marcel.
Tot în Spania lucrează și Ionuț și Ana Lungu, căsătoriți civil. Cei doi tineri ar fi trebuit să organizeze nunta - cununia la biserică și petrecerea - pe 3 octombrie anul trecut însă au decis să o amâne cu fix un an. Dacă nici anul acesta nu se va putea, se vor lăsa păgubași.
„Sunt șanse foarte mici să se poată organiza. Dar așteptăm să vedem ce se întâmplă. Dacă nu se va putea, vom renunța, chiar dacă o să pierdem niște bani. Asta e. Vom merge le biserică, să fim cununați și mergem înainte”, a spus Ionuț, pentru Europa Liberă.
Speranțele celor din industrie
Un optimism moderat au și cei din culisele organizării unei nunți. Adriana Petre, fondatoarea agenției „Creatorii de Nunți” speră ca autoritățile să permită repornirea sezonului de nunți imediat după Paște. Petre crede totuși că o parte dintre interdicții ar trebui păstrate pentru protecția celor care organizează astfel de evenimente, dar și pentru cei care participă la ele.
"Nu ne dorim să dăm drumul la evenimente sub orice formă. Și noi ne dorim să fim protejați. Există soluții și restricții viabile, nu absurde, imposibil de urmat și lejer de ocolit de cei rău intenționați, soluții care să ne ajute să dăm drumul evenimentelor private și în România."
Petre crede că nunțile sau alte petreceri de anul acesta vor putea fi organizate fie în aer liber, fie cu sub 100 de persoane.
Mariana Mitroi, managing partner la LDRS, o companie care oferă servicii de consultanță HoReCa, management de eveniment și furnizare catering e de părere și ea că nunțile în 2021 ar putea semăna cu cele de anul trecut.
„În principiu vom avea evenimente în aer liber, cu un număr limitat de persoane. Cel mai probabil ne vom duce înspre 100, maxim 200 de persoane. Cred că din luna septembrie vom avea posibilitatea să organizăm și în interior, cu un număr limitat de persoane și cu anumite reguli de distanțare socială, asemănătoare cu cele din locațiile à la carte. Cu siguranță vor fi interdicții pe numărul de persoane, eu doar aproximez. Vor fi și reguli de distanțare socială care există și în alte domenii. Mă aștept să se pună și reguli de genul: teste rapide, poate chiar ni se va impune, în privința personalului, să vaccinăm angajații”, a spus Mitroi, pentru Europa Liberă. Aceasta a arătat că multe dintre cuplurile își stabiliseră evenimente pentru primăvară sau începutul verii le-au reprogramat deja pentru la toamnă.
De organizarea nunților depind și cei din domeniile artistice care sunt nișați pe acest tip de evenimente. Lucian Bărboi este fotograf în Iași și, precum colegii săi, a fost afectat în mod direct de anulările în masă de anul trecut. La nunți cu restricții se așteaptă și Lucian. El e de părere că la început de sezon nu vor putea fi organizate deloc evenimente în interior.
„Undeva prin iulie, august, septembrie etc. vor fi nunți inclusiv în interior, dar cu un număr limitat de participanți (în funcție de capacitatea sălii, cel mai probabil, maxim 50 %). În prima parte a sezonului - mai, iunie - nu văd să se facă nunți în interior nici măcar cu un număr redus de participanți, gen de 50 persoane”, ne-a spus Lucian Bărboi.
Sorin Rădulescu, managerul formației muzicale Select Music Band are o opinie similară: „La fel ca anul trecut, probabil vor fi restricții, însă nu la fel de drastice. Sper ca acestea să mai mai dureze foarte puțin.”
Raed Arafat: „E devreme de spus”
După șocul carantinei din martie 2020, urmată de o relativă relaxare în vară, organizarea evenimentelor private, cum sunt și nunțile, au fost interzise atât în spațiul închis, cât și în spațiu deschis începând cu octombrie anul trecut. Decizia a fost luată pe fondul creșterii numărului de infecții și a fost anunțată de ministrul Sănătății de atunci, Nelu Tătaru, și secretarul de stat Raed Arafat.
Într-o conferință de presă, Arafat explica că decizia a fost luată pentru că „s-a dovedit” că la aceste evenimente nu se respectă întotdeauna regulile. „Lumea nu poartă mască – pentru că asta e natura evenimentului. S-a mai dansat, a mai fost contact între oameni și astfel devine un loc unde se răspândește virusul.”
La patru luni de la acel moment, Raed Arafat spune că situația epidemiologică din România nu s-a îmbunătățit suficient pentru ca autoritățile să permită din nou organizarea nunților.
„La acest moment nu pot să vă spun când și cum se vor organiza aceste evenimente. Vedeți că sunt creșteri din nou și de aceea e foarte greu să ne putem pronunța: trebuie să mai treacă un pic de timp să vedem dacă ne stabilizăm sau dacă numărul infecțiilor va continua să crească. E devreme de spus”, a precizat Arafat pentru Europa Liberă.
Ce ar însemna încă un an pierdut pentru industria nunților
O întreagă industrie în domeniul nunților a înflorit în anii anteriori pandemiei, iar încă un an cu restricții similare celor de anul trecut ar putea fi catastrofal pentru multe firme și angajați.
Adriana Petre e de părere că pentru cei mai mulți dintre prestatorii din acest domeniu „nu există opțiunea unui 2021 cu interdicții.”
„Deja vin cu bagajul financiar al anului 2020, mai ales cei care au ales să își păstreze majoritatea echipei, deși nu au avut încasări aproape deloc. Mai puneți la socoteală că anul trecut firmele de evenimente sau orice alt obiect de activitate conex aveau « dungă roșie » la finanțări. Vă dau un exemplu personal – la finalul anului 2020 am dorit să îmi porteze numerele de business de la un operator de telefonie mobilă la altul. Nu am putut face contract pe firmă la noul operator deoarece codul meu CAEN de evenimente avea în baza lor de date literalmente culoarea roșie.”
Adriana Petre cere autorităților să anunțe deciziile care afectează acest domeniu din timp, pentru a evita situațiile de anul trecut, când atât miri, cât și organizatori de evenimente au pierdut bani pentru că au aflat prea târziu că nu mai pot face nunți.
Va schimba pandemia modul în care românii își fac nunțile?
Mariana Mitroi crede că acești ani în care tinerii nu au putut să își organizeze nunțile va schimba pe termen scurt modul în care românii se raportează la aceste evenimente.
„Cred că se va pune mult mai mult accent pe tot ceea ce înseamnă calitatea serviciilor. Pentru că în calitate se reflectă și aceste cerințe minime, de siguranță a persoanelor. Clienții vor fi mai atenți când vor alege o locație. Apoi, cumva, oamenii încep să înțeleagă că nunțile nu sunt neapărat doar evenimente de noapte, ceea ce pentru noi este un lucru bun. În trecut chiar aveam problema asta, că dacă nu începem nunta la ora 21.00 nu o să fie o nuntă de succes. Anul trecut ne-a demonstrat că nunțile de zi pot fi la fel de reușite ca și evenimentele de noapte.”
Tinerii sunt din ce ce în ce mai atenți la ceea ce semnează și ce clauze au contractele lor, mai spune Mitroi, care arată că înainte de pandemie mulți însurăței semnau contractele cu ochii închiși.
„Toate cuplurile care au venit la mine anul acesta pentru a le organiza nunta în 2021 sau 2022 au dorit un eveniment sub 100 de persoane. Cei mai mulți își doresc să aibă o petrecere relaxată cu până în 50 de persoane. În plus, au început să se orienteze către locații care au și optiunea de a face în aer liber în cazul în care vor fi restricții”, spune și Adriana Petre.
Sorin Rădulescu e cel mai optimist dintre toți: „România abia așteaptă să iasă din casă și să se distreze. Cred că atunci când va trece pandemia vom avea foarte multe evenimente - petreceri, recepții, orice fel de sărbători.”
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro