Numarul victimelor inundatiilor din Romania a crescut la 19

iulie 17, 2005

Numărul victimelor inundaţiilor a crescut la 19, după ce a fost confirmat decesul persoanelor anunţate ca fiind dispărute în această dimineaţă, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Victor Paul Dobre, care a prezentat astăzi, la orele 18.00 la Palatul Victoria datele actualizate din judeţele afectate de inundaţii.

În judeţul Vrancea, numărul victimelor este cel mai mare – 12; în judeţul Bacău au fost înregistrate 4 victime şi câte o victimă în judeţele Alba, Galaţi şi Tulcea. Cele 12 persoane decedate în Vrancea erau în general oameni în vârstă, care au refuzat să îşi părăsească locuinţele. “Şi-au sacrificat viaţa, decât să-şi părăsească avutul. Prefectul judeţului s-a dus personal din poartă în poartă în satul Nămoloasa în timpul evacuărilor şi a fost practic imposibil să-i facă pe oameni să plece din curţi“, a explicat Victor Paul Dobre. Reprezentanul MAI a precizat că, în acest moment nu mai există informaţii despre alte persoane dispărute.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Oana Marinescu, a anunţat că Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei a stabilit criteriile pe baza cărora vor fi alocate famiilor din zonele sinistrate sumele provenind din ajutorul de 15 miliarde de lei vechi aprobat de Guvern în şedinţa de joi. Prioritate vor avea familiile victimelor şi cei ale căror case au fost distruse de inundaţii.

Reprezentantul MAI a spus că, pe râul Siret, mai sunt probleme într-o singură zonă, în aval de Lungoci, spre vărsarea în Dunăre. Debitul râului Siret este în scădere, cu excepţia unei sigure zone, în dreptul localităţii Şendreni, a precizat Victor Paul Dobre. De asemenea, au apărut breşe în maluri şi digurile aferente, care au dus la inundarea comunelor Nămoloasa şi Tudor Vladimirescu.

Pentru prevenirea îmbolnăvirii populaţiei, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 49.000 de doze de vaccinuri, în valoare de 236.000 lei noi, şi au fost deja distribuite 2.000 de tone de substanţe pentru dezinfectare, a anunţat secretarul de stat Victor Paul Dobre. Ministerul Sănătăţii va distribui, din Rezerva pentru situaţii speciale, medicamente şi materiale sanitare necesare acordării asistenţei medicale de urgenţă. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a stabilit sistemul de raportare a apariţiei unor boli infecţioase, pentru direcţionarea rapidă a acestora către cele mai apropiate spitale de urgenţă.

Până astăzi la orele 15.00, au fost executate 23 de misiuni, 10, cu avione şi 13, cu elicoptere. S-a transportat: apă minerală - 43.800 l, ulei – 12.560 litri, pâine – 700 kg, conserve - 800 kg. În Galaţi s-a transportat lapte praf, pate de ficat, zahar şi apă minerală. La misiuni au participat cinci avioane şi trei elicoptere.

Cele două garnituri formate din 26 de vagoane care transportă 1.750 tone de grâu vor ajunge în jurul orei 3.00 dimineaţa în Bârlad, urmând să sosească mâine, în jurul orelor 13.00, la Bacău, ceea ce va acoperi necesarul populaţiei.

În Vrancea se asigură hrana tuturor persoanelor evacuate şi cazate în obiective, precum şi celor izolate.

Situaţia în infrastructură

S-a redeschis E85, care rămâne restricţionat la 3,5 tone.
S-a redeschis DN2 Focşani – Tg. Secuiesc, cu sprijinul armatei şi al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care au ajutat la degajarea tunelului.
În prezent, se lucrează la restabilirea circulaţiei pe calea ferată Adjud - Oneşti, urmând să fie dată în funcţiune luni.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro