Numarul de utilizatori de Internet Banking, Home Banking si Mobile Banking s-a dublat

“Sectorul bancar este un promotor al serviciilor electronice, oferind clientilor instrumente de plata cu acces la distanta de tip Internet banking, Home Banking si Mobile Banking. Numarul de utilizatori ai acestor instrumente a depasit 56.000 in primul trimestru al acestui an. Aceasta reprezinta mai mult decat dublul utilizatorilor fata de sfarsitul primului trimestru al anului 2004 cand se inregistrau 24.200 utilizatori, si o crestere cu 26% raportat la trimestrul IV al anului trecut.” a declarat Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, astazi, 31 mai 2005, la deschiderea celei de-a IX-a editii a conferintei “Convergenta pietelor IT&C si financiar-bancare”.
De asemenea, Zsolt Nagy a aratat ca peste 2,2 milioane de tranzactii au fost efectuate prin intermediul acestor instrumente in perioada ianuarie-martie 2005, comparativ cu 1,6 milioane in primul trimestru al anului trecut. De asemenea, valoarea platilor exprimate in echivalent euro a crescut de la 6,9 miliarde echivalent euro in trimestrul I 2004 la 12,6 miliarde echivalent euro in trimestrul I 2005.

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a subliniat ca in perioada 1 aprilie – 30 iunie a fiecarui an, institutiile bancare inainteaza catre MCTI documentatia tehnica necesara in vederea avizarii instrumentelor de plata cu acces la distanta. “Situatia la 31 mai 2005 este urmatoarea: au fost avizate 9 banci care furnizeaza 11 instrumente de plata cu acces la distanta, dintre care: 7- Internet banking, 3- Mobile Banking si 1-Home Banking. Celelate banci sunt asteptate sa depuna documentele necesare, avand in vedere ca avizele MCTI care expira la sfarsitul lunii iunie au fost emise pentru 33 de instrumente de plata cu acces la distanta furnizate de 24 banci.” a declarat Zsolt Nagy.
Avizul emis de MCTI certifica indeplinirea de catre sistemul informatic al bancii si de solutia software, prin intermediul carora instrumentul de plata cu acces la distanta este oferit, a unor cerinte minime de securitate, referitoare la: confidentialitatea si integritatea comunicatiilor; confidentialitatea si nonrepudierea tranzactiilor; confidentialitatea si integritatea datelor; autenticitatea partilor care participa la tranzactii; protectia datelor cu caracter personal; pastrarea secretului bancar; impiedicarea, detectarea si monitorizarea accesului neautorizat in sistem; restaurarea informatiilor gestionate de sistem in cazul unor calamitati naturale, evenimente imprevizibile; orice alte activitati sau masuri tehnice intreprinse pentru exploatarea in siguranta a sistemului.

In cadrul conferintei a fost prezentat un studiu privind piata serviciilor electronice bancare, pe segmentul persoanelor juridice, realizat de INSOMAR. Studiul concluzioneaza ca principalul argument in favoarea utilizarii serviciilor electronice bancare este, pentru majoritatea companiilor, economia de timp, nemaifiind necesar un drum la banca. De asemenea, utilitatea perceputa a Home Bankingului si Internet Bankingului este mare, media obtinuta de Home Banking a fost de 4,16, iar de Internet Banking a fost de 4,12 pe o scala de la 1 la 5, unde 1 insemna ca serviciile electronice sunt “complet inutile”, iar 5 ca sunt “foarte utile”.

De asemenea, potrivit asteptarilor companiilor, dintre cele trei canale de distributie electronica a serviciilor bancare, cea mai mare utilizare in viitor o va avea Internet Banking-ul, iar cea mai mica Mobile Banking-ul. Ministrul Comunicatiilor a subliniat ca piata comunicatiilor mobile este in crestere, cu peste 10,5 milioane utilizatori. “Trendul crescator inregistrat pe segmentul comunicatiilor mobile va continua, pentru clientii bancilor, in special persoane fizice, Mobile Banking-ul oferind posibilitatea ca fiecare sa aiba acces la servicii bancare pe telefonul mobil sau PDA.” a declarat ministrul Zsolt Nagy.

La conferinta au fost prezenti reprezentanti ai Asociatiei Romane a Bancilor, ai pietei bancare din Romania, precum si ai firmelor din domeniul tehnologiei informatiei. (MCTI)