Novo Nordisk lanseaza programul Transforma diabetul

noiembrie 17, 2008

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, compania Novo Nordisk anunta initierea campaniei "Transforma diabetul", primul proiect din Romania de educare si responsabilizare a populatiei cu privire la gravitatea si incidenta diabetului.

Campania a demarat vineri, 14 noiembrie 2008, prin organizarea "Zilei Mondiale a Diabetului" in Parlamentul Romaniei. Actiunea s-a desfasurat sub inaltul patronaj al Camerei Deputatilor, beneficiind, de asemenea, de sprijinul Societatii Romane de Diabet. Membrii Parlamentului au fost invitati sa isi testeze nivelul glicemiei transmitand prin acest gest un semnal clar cu privire la gravitatea acestei afectiuni. Initiativa a continuat cu un program similar, dedicat publicului larg, desfasurata in Parcul Unirii. In cadrul evenimentului persoanele interesate au primit informatii cu privire la diabet si au beneficiat de o consultatie gratuita oferita de un specialist diabetolog. De asemenea, persoanelor cu diabet prezente la eveniment li s-a alcatuit un regim alimentar personalizat de catre specialistii in nutritie prezenti.

"Consideram ca tot ceea ce am realizat de Ziua Mondiala a Diabetului 2008 reprezinta un punct de plecare excelent pentru programul "Transforma Diabetul". Suntem convinsi ca in lunile urmatoare, acest amplu proiect de educatie si responsabilizare cu privire la diabet va aduce la cunostinta opiniei publice complexitatea acestui fenomen, prea putin discutat. De asemenea, avem semnale din partea specialistilor, a factorilor de decizie si a liderilor de opinie din Romania ca vom primi sprijin pentru a oferi celor 1,5 milioane de pacienti diabetici din Romania sansa la o viata normala alaturi de familiile lor.", declara Bogdan Viasu, General Manager Novo Nordisk Romania.

Compania Novo Nordisk doreste sa creasca atentia asupra diabetului si sa propuna solutii pentru reducerea semnificativa a efortului uman si financiar, prin investirea in detectarea rapida a bolii. Acest demers se impune in contextul in care, statisticile dovedesc ca diabetul poate deveni cea mai mare provocare medicala a secolului 21. In prezent, in Romania se estimeaza ca mai mult de 1.500.000 persoane au diabet, ceea ce reprezinta un procent de aproximativ 9.4% din populatia adulta a tarii.
Studiile internationale demonstreaza faptul ca peste 200 de copii dezvolta diabet tip 1 zilnic, in timp ce un numar ridicat de copii cu diabet, din tarile in curs de dezvoltare, isi pierd viata imediat dupa diagnosticare.
De asemenea, diabetul reprezinta principalul factor de risc in survenirea infarctului miocardic.
In prezent, una dintre problemele pe care le implica diabetul la nivel global, este aceea a costurilor sanitare directe ale bolilor legate de diabet, care se situeaza intre 2.5% si 15% din bugetul anual al unei tari alocat sanatatii, depinzand de prevalenta locala a diabetului si de gradul de sofisticare al tratamentelor disponibile. Acestea pot creste de la 7-13%, pana aproape de 40% in tarile cu prevalenta ridicata. Chiar si in tarile industrializate, unde diabetul este tratat cu prioritate, aceste costuri sunt exorbitante - aproximativ 25% din cheltuielile din domeniul sanatatii pentru diabet vizeaza tratarea nivelurilor inalte ale glicemiei din sange, 25% vizeaza tratarea complicatiilor pe termen lung, in special boli cardiovasculare, iar 50% reprezinta cheltuieli suplimentare generate de diabet.

In tarile dezvoltate, precum Statele Unite ale Americii, persoanele asigurate medical cu diabet platesc din surse proprii 10-15% din costurile medicale, in timp ce 20% dintre oamenii cu diabet nu au asigurare medicala guvernamentala sau privata. In tarile cu venituri scazute, se estimeaza ca aproape

toate cheltuielile pentru diabet sunt directionate catre medicamentele pentru prevenirea mortii datorate unor niveluri glicemice ridicate.

In Romania, in anul 2006 a fost alocat un buget de 90 milioane EUR (reprezentand 2% din totalul bugetului destinat sanatatii in 2006).

Desi diabetul afecteaza toate varstele, peste 50% din diabetul de tip 2 poate fi prevenit in conditiile unei monitorizari permanente si prin urmarirea unui stil de viata sanatos.
Ziua Mondiala a Diabetului se desfasoara anual, pe data de 14 noiembrie. Prin actiunile demarate cu aceasta ocazie, compania Novo Nordisk urmareste cresterea calitatii vietii persoanelor cu diabet, prin facilitarea accesului la medic si la tratament, dar si constientizarea publicului larg si a autoritatilor cu privire la prevalenta in crestere a diabetului in Romania.
Despre Novo Nordisk:
Novo Nordisk este in prezent liderul mondial si national in tratamentul diabetului zaharat, avand o experienta de peste 80 de ani. Compania detine cel mai larg portofoliu de produse pentru diabet din intreaga industrie farmaceutica, dar si cele mai avansate dispozitive pentru administrarea insulinei. Novo Nordisk produce si comercializeaza produse si servicii care asigura beneficii semnificative pentru pacienti, profesia medicala si societate. Cu sediul central in Danemarca, Novo Nordisk are in prezent aproximativ 25.800 de angajati in 79 de tari si isi comercializeaza produsele in peste 179 de tari.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro