Dupa mutilarea bugetului Institutului Cultural Roman pe 2009 cu 40%, care a amputat catastrofal programele prin care artistii romani puteau fi prezenti in strainatate in anul viitor, Guvernul a mai luat o decizie menita sa asasineze ICR, chiar din acest an: blocarea programelor ICR pana la sfarsitul anului 2008.
Prin Adresa Ministerului Economiei si Finantelor cu nr. 233.392/10.XI.2008 (inregistrata la ICR cu nr. 10.676/13.XI.2008) se notifica Institutului ca in sedinta de Guvern din 4 noiembrie a.c. a fost aprobat memorandumul "Modul de utilizare a resurselor publice si reanalizarea deciziilor de alocare a acestora in ultima parte a anului". Acest memorandum INTERZICE INCHEIEREA ORICAROR ANGAJAMENTE LEGALE INCEPAND CU LUNA NOIEMBRIE (cu cateva exceptii, care insa nu privesc activitatea ICR).
Or, Institutul Cultural Roman cu cele 16 institute culturale romanesti din strainatate deruleaza programe care se bazeaza IN EXCLUSIVITATE pe incheierea unor angajamente legale cu institutii de cultura, operatori culturali, persoane fizice si/sau juridice. TOATE programele/proiectele ICR presupun incheierea contractelor pentru drepturi de autor, pentru deplasarea artistilor romani in strainatate, pentru cazarea acestora, pentru inchirierea de spatii (sali de expozitie, sali de concert, cinematografe, teatre etc.), precum si incheierea contractelor de achizitii publice de servicii, implicate de derularea programelor culturale.
Dat fiind specificul de activitate al Institutului Cultural Roman, rezulta cu claritate ca aplicarea interdictiilor stipulate de memorandumul mentionat mai sus implica sistarea completa a activitatii ICR, inclusiv a retelei sale de institute externe. Mai trebuie oare sa spunem ca situatia astfel creata are un impact catastrofal asupra promovarii culturii romane in strainatate si ca ICR se afla in imposibilitatea de a mai organiza inclusiv manifestarile dedicate sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei in mai multe orase din Europa si din lume?
In ciuda unor repetate si disperate (deoarece prezenta artistilor nostri in strainatate a devenit, peste noapte, ilegala) interventii la Ministerul Economiei si Finantelor, personal la ministrul Varujan Vosganian, Institutul Cultural Roman nu a obtinut decat exceptia de a putea semna contracte de drepturi de autor. Ceea ce reprezinta o atitudine de un incredibil cinism, intrucat un proiect cultural presupune in cazul Institutului activitati mult mai complexe (enumerate mai sus: inchirierea de spatii, contracte de servicii de publicitate, tiparirea de afise si programe de sala etc.). Este ca si cum ni s-ar fi concedat dreptul legal de a semna contracte cu artistii, in conditiile in care derularea tuturor operatiunilor necesare organizarii prezentei lor in strainatate au ramas in continuare ilegale. Acest raspuns dovedeste o socanta nepasare fata de felul in care este reprezentata, prin artistii romani, tara noastra in strainatate.
Intrucat interdictia de a mai incheia angajamente legale incepand cu luna noiembrie suspenda toate programele prin care artistii romani sunt prezenti pe pietele straine, cerem cu fermitate Guvernului Romaniei sa scuteasca de la aceasta interdictie activitatile externe ale Institutului Cultural Roman.
Atragem atentia ca anularea sau amanarea in ultima clipa a unor spectacole in prestigioase sali din strainatate, blocarea semnarii contractelor de partenieriat pentru sfarsitul lui 2008 si pentru primele luni ale lui 2009 inseamna punerea credibilitatii externe a institutiilor romanesti intr-o lumina insuportabila. In mod direct, fireste ca ICR este victima institutionala a acestei decizii a Guvernului, dar victimele reale sunt artistii romani, iar blamul pentru anularea tuturor acestor angajamente va cadea asupra imaginii Romaniei. Este un blam pe care guvernul Calin Popescu Tariceanu trebuie sa si-l asume in fata cetatenilor.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro