Noi resurse de numerotatie pentru furnizorii alternativi de telefonie fixa

ANRC a alocat noi resurse de numerotaţie companiilor Atlas Telecom Network Romania, Combridge, Call+, Cellebral, Oxigen Telecom şi Vialtex Prodcom.

Pe lângă indicativele individuale pentru selectarea transportatorilor, 1088 şi 1688 alocate anterior, compania Combridge beneficiază acum şi de 410.000 de numere din domeniul 0Z=03, care vor fi utilizate pentru furnizarea de servicii de telefonie fixă, şi 1.000 de numere pentru servicii oferite prin intermediul numerelor verzi.

Companiile Atlas Telecom Network Romania şi Cellebral au primit dreptul de a utiliza câte 3.000 de numere din domeniul 0Z=09, prin intermediul cărora vor furniza servicii cu tarif special.

Companiei Vialtex Prodcom i-au fost alocate 1.000 de numere din domeniul 0Z=08 pentru furnizarea de servicii prin intermediul cartelelor preplătite, precum şi indicativele individuale pentru selectarea transportatorilor cu ton intermediar – 1058 şi fără ton intermediar – 1658.

Call+ a solicitat şi a primit 10.000 de numere pentru servicii de telefonie fixă din domeniul 0Z=03 pentru judeţul Dolj, 1000 de numere pentru servicii oferite prin intermediul cartelelor preplătite şi indicativul 1659 pentru selectarea transportatorilor fără ton intermediar. De asemenea, companiei Oxigen Telecom i-au fost alocate pentru judeţul Timiş 10.000 de numere din domeniul 0Z=03 pentru servicii de telefonie fixă, 1000 de numere pentru servicii oferite prin intermediul cartelelor preplătite şi indicativul 1681 pentru selectarea transportatorilor fără ton intermediar.

Informaţii suplimentare

Ce este selectarea transportatorului?

Selectarea transportatorului (Carrier Selection) permite utilizatorilor finali de servicii de telefonie fixă ca, formând un indicativ înaintea numărului (internaţional sau interurban) pe care doresc să îl apeleze de pe un telefon conectat la o reţea de telefonie fixă, să aleagă ca apelul respectiv sa fie preluat şi finalizat în străinătate sau în alt judeţ de către un „transportator”, în locul furnizorului la care sunt abonaţi, furnizor ale cărui servicii le folosesc, de exemplu, pentru a primi şi realiza apeluri locale. Utilizatorii pot face această opţiune atunci când consideră că oferta transportatorului este mai avantajoasă din punct de vedere financiar sau calitativ decât oferta furnizorului la care sunt abonaţi.

Acest indicativ pentru selectarea transportatorului reprezintă o secvenţă de numere de forma 10xy sau 16xy.

Selectarea transportatorului cu ton intermediar:

Selectarea transportatorului era realizată, iniţial, doar cu existenţa unui ton intermediar (prin formarea indicativelor de tipul 10xy, denumite şi indicative de selectare a transportatorului cu ton intermediar), care intervine după formarea codului transportatorului.

Selectarea transportatorului fără ton intermediar:

ANRC a luat măsurile necesare pentru a oferi utilizatorilor finali posibilitatea de a selecta transportatorul, formând “dintr-o data” secvenţa de cifre compusă din indicativul de selectare a transportatorului şi numărul apelat. Oferirea acestei alternative este limitata de nivelul tehnologic al centralelor telefonice folosite.

Ce servicii sunt oferite prin apelarea numerelor verzi?
Prin intermediul numerelor verzi de tipul 0800 sunt oferite servicii naţionale gratuite pentru apelant. (ANRC)