Nivelul scazut de educatie al copiilor si tinerilor favorizeaza traficul de persoane din Romania

februarie 14, 2008

Organizatia World Vision Romania a realizat un studiu calitativ asupra traficului de persoane din tara noastra, a grupurilor sociale vulnerabile si a zonelor de risc din trei judete din Romania – Constanta, Ialomita, Iasi si din municipiul Bucuresti. S-a identificat astfel o puternica asociere intre categoria victimelor traficului de persoane si educatia insuficienta, in special din cauza abandonului scolar cauzat de dificultatile materiale ale familiei. Nivelul scazut de educatie al victimelor reprezinta un factor de risc major pentru traficul de persoane.

Alaturi de Bulgaria, Lituania si Albania, Romania continua sa fie o tara de origine pentru traficul de persoane si, in special, pentru traficul de copii - majoritatea provenind din mediul rural. Conform raportului realizat de Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane, in primele sase luni ale anului 2007 au fost traficate 936 victime. Numarul acestora este totusi in scadere fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 27%, cand au fost traficate 1281 victime.

Nu exista statistici exacte referitoare la numarul copiilor traficati, iar cifrele variaza din cauza naturii clandestine a traficului si a dificultatilor legate de identificarea victimelor. Totusi, in fiecare an, copii din Romania sunt traficati pentru a fi exploatati. Ei sunt recrutati prin inselaciune sau constrangere, sunt transportati de cele mai multe ori peste granitele nationale, fiind apoi vanduti. Copiii pot fi traficati cu scopul de a fi exploatati sexual, de a fi pusi la munca fortata, la cersit, la furat, la munci agricole, munci domestice sau sunt incredintati unor persoane spre adoptie ilegala.

Conform studiului World Vision Romania, o caracteristica importanta a copiilor care parasesc tara o reprezinta perceptia acestora asupra posibilitatilor de realizare personala in locul/tara nativa. Avand un nivel al scolarizarii si al pregatirii profesionale scazut, copiii percep viitorul lor in tara ca fara posibilitati de a avea un trai decent. De asemenea, lipsa informatiilor despre modalitatile legale de a munci intr-o alta tara (varsta minima legala, acte necesare, pregatire profesionala) ii fac vulnerabili in fata unor promisiuni de slujbe foarte bine platite, care nu ar necesita o pregatire de specialitate.

Categoria de varsta cel mai des intalnita in traficul de persoane este 15 – 17 ani, majoritatea covarsitoare de copii traficati fiind fete. Acestea provin in special din zona Moldovei, din familii dezorganizate si sarace, cu un nivel redus al educatiei.

Proiect pilot World Vision de prevenire a riscului traficului de copii

In urma studiului efectuat pentru World Vision Romania de catre Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii, organizatia lanseaza un proiect pilot de prevenire a traficului de copii si tineri intr-una dintre zonele cu incidenta crescuta - judetul Iasi. Proiectul, scris in parteneriat cu reprezentanti ai comunitatilor rurale, contine componente de prevenire si informare a copiilor si tinerilor din mediul rural asupra principalelor elemente pe care trebuie sa le aiba in vedere pentru a nu cadea victime ale retelelor de traficanti. Un element important il constituie platforma de orientare profesionala oferita tinerilor inclusi in proiect.

In cadrul institutiilor de invatamant, copiii vor beneficia de activitati interactive pe tema traficului de persoane, se vor organiza dezbateri, vor avea acces la materiale filmate cu marturii ale victimelor si se vor realiza scenete cu situatii care sa le prezinte copiilor riscurile la care pot fi expusi. De asemenea, profesorii vor beneficia de cursuri de pregatire pe tema abandonului scolar si traficului de persoane. Cadrele didactice vor fi sustinute si incurajate sa desfasoare cat mai multe activitati de informare, educare si constientizare a elevilor pe tema traficului de persoane si a abandonului scolar.

Proiectul pilot - organizat de World Vision Romania si sustinut de autoritatile publice locale - reprezinta un pilon important in combaterea traficului de persoane. Abordarea inovativa permite ca programul sa poata fi replicat in orice comunitate din Romania vulnerabila la traficul de persoane.

Parteneri in proiect sunt: Asociatia „Alternative Sociale” Iasi, Agentia Judeteana pentru Ocupare si Formare Profesionala Iasi, Asociatia de Dezvoltare Rurala „Ceplenita” si Unitatea Administrativ Teritoriala a Comunei Ceplenita.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro