Garda de Mediu a anunțat că senzorii care măsoară calitatea aerului din reţelele alternative au arătat valori depășite în Bucureşti şi împrejurimi, sâmbătă seară.
„În această seară (sâmbătă seară - n.r.), pe fondul unei inversiuni termice şi a unui calm atmosferic, senzorii de măsurare a calităţii aerului din reţelele alternative au sesizat în Bucureşti şi împrejurimi depăşiri ale valorilor acceptate", spun reprezentanţii Gărzii de Mediu, într-o postare pe Facebook.
Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au mers pe teren să verifice situația. De asemenea, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului este prezentă în teren cu autolaboratorul din dotare pentru măsurători suplimentare şi compararea datelor cu cele înregistrate de senzorii reţelelor paralele.
„Comisarii s-au deplasat în comuna Berceni, pe strada Tuberozelor şi în împrejurimi, pe strada Nicolae Labiş şi nu s-au identificat surse de poluare, uşor miros de la groapa de gunoi. Niciun foc. Deplasarea s-a făcut pe străzile dintre cei doi senzori, senzori ce nu au putut fi identificaţi pe stradă. Probabil sunt în curţile oamenilor", scrie Garda de Mediu pe Facebook
Într-o altă postare, de la ora 22:14, se arată că, până în acest moment, au mai înregistrat depăşiri ai parametrilor calităţii aerului senzori amplasaţi pe şoseaua Giurgiului, şoseaua Chitilei, strada Recrutului şi strada Fabulei, din sectorul 5.
„În toate aceste locuri echipele de comisari GNM s-au deplasat pentru verificări. În niciunul din aceste situaţii, depăşirile înregistrate de senzori nu s-au confirmat", a mai precizat Garda de Mediu.
În ultimii ani, calitatea aerului din Capitală a fost subiect de discuții nesfârșite. De fiecare dată, autoritățile locale și centrale au minimalizat sau ignorat subiectul, răspunderea fiind pasată de la o instituție la alta. Anual, 23.400 români mor prematur din cauza poluării aerului.
Cel mai grav incident de acest tip a fost înregistrat în noaptea de 1 spre 2 martie 2020, când platformele airly.eu și aerlive.ro, rețele independente de măsurare a calității aerului, au înregistrat depășiri de 10 ori a limitelor maxime admise la poluarea cu PM2,5(particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni - de la praf sau polen).
Atunci, ministrul Mediului Costel Alexe dădea vina pe arderile necontrolate din județul Ilfov și București. Activiștii de mediu arată că, în urma acelui scandal, cei care administrează gropile de gunoi ilegale sau neconforme îngroapă pur și simplu gunoiul importat sau rezultat la nivel de orașe, iar acesta ajunge în pânza freatică și apa este contaminată.
Situația s-a repetat și în octombrie, iar Ministerul Mediului a pasat rapid vina pe o topitorie de lângă București sau pe factorii meteo au influențat dispersia poluanților și au condus la creșteri ale valorilor.
Comisia Europeană a deschis împotriva României 5 proceduri de infringement pe probleme de mediu. Una dintre proceduri vizează poluarea din București, Iași și Brașov.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro