Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL și USR pentru Primăria Capitalei, a avertizat, marți, că Termoenergetica, companie municipală care se ocupă de furnizarea de apă caldă și încălzire în sistem centralizat în București, este „practic în insolvență" pentru că ar avea deja datorii de 100 de milioane de euro.
„Termoenergetica este o bombă cu ceas a administraţiei PSD-Firea. După ce a falimentat RADET-ul, pe care l-a lăsat cu o datorie de un miliard de euro, datoria curentă a Termoenergetica este de 100 de milioane de euro şi această companie este, practic, în insolvenţă. Administraţia PSD-Firea a avut la dispoziţie 180 de milioane de euro bani europeni pe care n-au fost în stare să-i ia în patru ani", a afirmat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă.
El a arătat că pierderile din reţeaua de termoficare sunt de un milion de gigacalorii pe reţeaua principală şi 430.000 de gigacalorii pe reţeaua secundară - în total 1,4 milioane de gigacalorii - echivalentul necesarului de încălzire într-un an pentru Sectoarele 1 şi 2.
„Am ajuns în această situaţie deoarece investiţiile au fost derizorii: 2017 - 6 milioane de lei, 2018 - 9 milioane de lei, 2019 - 13 milioane de lei, adică o medie de 10 milioane de lei pe an, în condiţiile în care avem nevoie de investiţii de 5 miliarde de lei - asta înseamnă că, în ritmul actual, administraţia Firea ar rezolva problema termoficării în 500 de ani", a spus Nicuşor Dan.
În şedinţa Consiliului General de miercuri urmează să se dezbată fuziunea dintre Termoenergetica şi Energetica, care ar fi planificată pentru a ascunde bilanţurile financiare ale acestor două companii.
„În şedinţa de mâine avem o inginerie financiară - fuziunea dintre Termoenergetica şi Energetica. E o adevărată comedie - în 2017 s-a înfiinţat Energetica, în 2018 instanţa a constatat că e nelegală, în 2019 Energetica ilegală s-a divizat în Termoenergetica şi Energetica şi acum, în 2020, cele două fuzionează. E de fapt o manevră pentru a ascunde bilanţurile financiare ale acestor două companii, prin fuziune, dar asta ne creează o problemă administrativă, pentru că e nevoie de un timp pentru avizul de la Consiliul Concurenţei, e nevoie de o confirmare a delegării serviciului public către Energetica, care acum o să preia şi partea de servicii şi este mai ales un risc pentru cererea de bani europeni pe care municipalitatea a depus-o", a afirmat Dan.
Serviciul de alimentare cu energie termică a Capitalei a fost delegat Companiei municipale Termoenergetica, înființate de Gabriela Firea, conform unui proiect de hotărâre adoptat în noiembrie de Consiliul General, ca urmare a falimentării fostului RADET.
Curtea de Apel București a pronunțat, în noiembrie, falimentul RADET ceea ce a dus la lichidarea societății. În urma lichidării RADET nu a rămas mare lucru, patrimoniul era mic, iar datoriile mari- 3,9 miliarde de lei. ELCEN, care este principalul creditor, are de recuperat o creanță de 3,8 miliarde lei, motiv pentru care a chemat în instanță Primăria Capitalei.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro