Nicușor Dan: Subvenția va continua să fie plătită. Nu poţi să pui oamenii să plătească nişte pierderi pe care tu, ca furnizor, le produci

noiembrie 28, 2020

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, sâmbătă, că subvenția va continua să fie plătită în București și va fi achitată la timp astfel încât să nu se mai acumuleze datorii, iar Termoenergetica sau Elcen să riște insolvența., potrivit Agerpres.

„Şi vă spun şi motivul pentru care subvenţia trebuie să fie plătită în continuare: nu poţi să pui oamenii să plătească nişte pierderi pe care tu, ca furnizor, le produci. Deci, în momentul acesta, preţul real al gigacaloriei este aşa de mare pentru că nu s-au făcut la timp investiţiile în reţeaua de distribuţie a agentului termic”, a anunțat sâmbătă Nicuşor Dan, în cadrul unei conferințe alături de ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

Edilul Capitalei a spus că autoritățile ar putea lua în calcul reducerea subvenției, doar după ce se vor face investiții în sistemul de producție și transport pentru agentul termic.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat că împreună cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a găsit soluţia procedurală şi financiară pentru ieşirea Elcen din insolvenţă şi urmează ca acest lucru să se întâmple până la finalul lunii decembrie.

 

„Până la sfârşitul lunii decembrie vom compensa acea datorie de 400 de milioane de lei pe care Primăria Capitalei o are către RADET şi Termoenergetica şi pe care RADET şi Termoenergetica o au către ELCEN. Compensând această datorie, ELCEN îşi plăteşte către ANAF datoria principală şi beneficiază de acea scutire de penalităţi şi iese din insolvenţă, astfel încât de la anul să poată atât Termoenergetica şi Primăria Capitalei împreună, cât şi ELCEN să acceseze fonduri europene”, a spus primarul Capitalei, Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Finanţelor Publice alături de ministrul Florin Cîţu.

Ministrul de Finanțe a subliniat că Primăria Municipiului Bucureşti are nevoie de ajutor pentru a trece peste această perioadă, mai ales că sunt datorii pe care le-a moştenit, datorii foarte mari care au apărut în urma unei executări defectuase a bugetului primăriei.

„O parte din ancheta Inspecţiei Economice a Ministerului Finanţelor Publice deja este la DNA exact pe execuţia bugetară”, a reamintit șeful Finanțelor.

Ministrul a menționat că în cazul Elcen, procedura de insolvență a fost deschisă în data de 6 octombrie 2016, la solicitarea societăţii. La momentul respectiv, creanţele totale admise la masa credală erau de 2,2 miliarde lei, din care creanţe ale Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală erau în cuantum de un miliard de lei. Ceilalţi creditori semnificativi erau companii cu capital de stat şi instituţii de credit.

Planul de reorganizare al Elcen a fost confirmat de instanţă în data de 22 octombrie 2018, însă acesta a fost ulterior modificat deoarece sursele de finanţare prevăzute nu s-au concretizat. Planul de reorganizare modificat a fost confirmat de instanţă în 9 iulie 2020, iar durata este până în 22 octombrie 2022.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro