Nelu Tătaru: Urmează două săptămâni grele. Se consumă boala celor care au refuzat internarea

iulie 30, 2020

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat, joi, la Sibiu, care sunt riscurile încălcării regulilor sanitare dar și ce anume s-ar putea întâmpla dacă românii ar respecta aceste reguli. Cu toate acestea, el înclină, mai degrabă, către o creștere a numărului de cazuri, dat fiind comportamentul din ultima vreme al oamenilor și externările la cerere făcute în perioada vidului legislativ dintre decizia CCR și adoptarea legii carantinării de către parlament.

„În acest moment, suntem în săptămânile în care se consumă boala. Sunt două săptămâni grele în care vom avea o creştere progresivă a numărului de cazuri. Rămâne ca noi, ca sistem sanitar, ca Minister, ca guvern, să adaptăm unităţile sanitare pe care le avem, paturile de terapie intensivă, aparatura, la numărul care în fiecare zi îl vedem ca şi terapie intensivă, ca şi adresabilitate la unităţile de primiri urgenţe. Ventilatoare avem, s-au şi adaptat la spitalele modulare pe care le avem, avem obţinut aviz pentru acel spital pe care-l avem în Chitila, se operaţionalizează astăzi primele 100 de paturi, se vor operaţionaliza tot în zilele următoare şi 100 din cele 500 de paturi din spitalul modular ce ţine de Victor Babeş din Pipera, avem spitalul Elias cu acel spital din incintă, tot spital modular care este operaţional în acest moment şi avem şi unităţile mobile de terapie intensivă pe care în acest moment le avem trimise către Piteşti, Prahova, Galaţi şi Timişoara”, a spus, joi, prezent la Sibiu, Nelu Tătaru, citat de Mediafax.

„Suntem într-o recrudecenţă cu o creştere a numărului de cazuri de opt săptămâni. Din prima săptămână a lunii iunie, când ajunsesem la 120-130 de cazuri noi, a urmat o creştere. În toată această perioadă am avut măsuri de relaxare, am avut de pe 3 iulie până pe 21 şi lipsa unui cadru legislativ, a unor pârghii pentru a putea gestiona. Începând cu 23 iulie am reluat această muncă titanică de identificare, diagnosticare, izolare, carantinare sau izolare la domiciliu”, a mai spus Tătaru.

Ministrul dă asigurări că unitățile sanitare de lângă județele puternic afectate de COVID-19 sunt adaptate pentru a face față valului mare de îmbolnăviri.

„Noi adaptăm aceste unităţi mobile, după cum ştiţi avem nişte judeţe care în acest moment au o creştere ridicată: Dâmboviţa, Argeş, Prahova, Braşov, Galaţi şi municipiul Bucureşti. Adaptăm unităţile medicale din judeţele limitrofe şi din judeţele aflate la distanţă pentru a putea acoperi necesarul atât de paturi de terapie intensivă, de ventilatoare, cât şi de spitale suport COVID”, a adăugat ministrul Sănătății.

Miercuri seară, în ședința de guvern, Nelu Tătaru a anunțat că în acest moment România are 840 de paturi în terapie intensivă pentru Covid-19, cu tot ceea ce este necesar, iar dintre cei 377 de pacienți care erau în urmă cu o zi internați la ATI, 112 erau intubați.

Raportul de joi al autorităților a arătat, însă, o creștere semnificativă a numărului de pacienți Covid-19 internați la terapie intensivă: 402.

Este a noua zi în care România înregistrează peste o mie de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 într-o singură zi, joi fiind înregistrate 1.356 cazuri și 35 de decese din care două persoane cu vârste între 20 și 30 de ani, motiv pentru care autoritățile au decis ca purtarea măștilor și în spațiu deschis unde există aglomerație sau limitarea programului de funcționare a teraselor să fie obligatorie, prin decizie locală, după ce luni rata de pozitivare a atins recordul de 14,5%.

Potrivit hotărârii adoptate miercuri de guvern, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, prin decizia comitetului județean de urgență sau, în cazul Capitalei, al municipiului București.

Președintele Societății Române de Epidemiologie și reprezentantul țării noastre la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), medicul Alexandra Rafila a spus că, în două-trei săptămâni, trendul pandemiei ar putea fi inversat dacă s-ar produce o revigorare a măsurilor de protecție individuală și a spus că oamenii sunt singurii care pot face asta prin simpla respectare a regulilor.

Din 2 iulie, după decizia CCR care a asimilat internarea și carantinarea cu privarea de libertate cerând o lege în schimbul ordinului de ministru, zeci de mii de persoane au părăsit izolarea și carantina și s-au putut externa la cerere. În perioada vidului legislativ, cât PSD a tergiversat adoptarea legii carantinării, peste 4.000 de persoane s-au externat la cerere sau au refuzat internarea. ​

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro