Nelu Tătaru: România ar putea primi prima tranșă de vaccinuri anti-Covid în decembrie

septembrie 9, 2020

Prima tranșă de vaccinuri anti-Covid ar putea ajunge în România în decembrie, pentru ca la începutul anului viitor să înceapă primele vaccinări, în ciuda anunțului făcut de AstraZeneca.

„La una din firmele la care Comisia Europeană are contracte într-adevăr este într-un studiu de fază 3, înseamnă şi pacienţi sau subiecţi cu comorbidităţi şi atunci orice incident opreşte acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziţionate de Comisia Europeană cu un posibil plus de încă 100 de milioane să vină în decembrie, o primă tranşă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele", a spus ministrul Sănătății Nelu Tătaru, la Digi 24.

Cât privește anunțul potrivit căruia compania farmaceutică AstraZeneca a întrerupt un studiu aflat în stadiu avansat al vaccinului său, după ce un voluntar a dezvoltat o boală inexplicabilă, Tătaru a spus că „procesul merge mai departe” pentru că sunt cinci firme cu care Comisia Europeană are, în acest moment, discuţii şi contracte.

„Dacă este gata, este preconizat ca în decembrie să vină prima tranşă, iar în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Tranşa care trebuia să vină pentru România este de 1,29 milioane de doze, dar în măsura în care acest vaccin va fi sigur vom şti şi noi şi îl vom găsi şi pe piaţa europeană. Noi am făcut o solicitare Comisiei Europene pentru 10,7 milioane de cetăţeni. Prioritate vor avea vârstele extreme, comorbidităţi, personalul care lucrează în sectorul sanitar, precum şi cel didactic", a precizat Nelu Tătaru.

Vaccinul potențial, dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford din Marea Britanie, este unul dintre principalii candidați pentru viitorul vaccin COVID-19.

AstraZeneca a declarat marți că un proces standard de revizuire a fost declanșat atunci când voluntarul s-a îmbolnăvit și compania „a întrerupt vaccinarea pentru a permite revizuirea datelor de siguranță de către un comitet independent”.

Compania a numit-o drept „o acțiune de rutină”, spunând că trebuie să se întâmple ori de câte ori apare o boală potențial inexplicabilă în timpul unuia dintre studii.

Se așteaptă ca voluntarul care s-a îmbolnăvit să-și revină, potrivit Stat News, care a raportat pentru prima dată că procesul a fost oprit din cauza unei „reacții adverse suspectate grave”.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro