Circulația în anumite localități ar putea fi restricționată în cazul dezvoltării unor focare de coronavirus, a afirmat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a precizat că este analizată situația de pe Valea Prahovei și de pe litoral pentru că „acolo se respectă cel mai puțin regulile”, dar că nu este cazul de a fi impusă carantina în destinațiile de vacanță.
„Nu discutăm de carantina locurilor de vacanţă, discutăm de agenţii economici care ar trebui să respecte regulile şi precauţiile care au fost stabilite (…) în măsura în care acele norme nu sunt respectate, atunci se vor lua măsuri la acei agenţi economici”, a precizat Nelu Tătaru, pentru Digi24.
Ministrul Sănătății a insistat pe necesitatea de a se respecta regulile impuse de către autorități.
„Nu este intenţia noastră să ne transformăm în stat poliţienesc, dar acele reguli, odată cu relaxarea, cu redeschiderea activităţilor economice au fost însuşite, şi-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Mă repet, cei care au participat alături de noi la redeschiderea şi au fost de acord cu regulile, să le respecte. La o relaxare pe care ne-am asumat-o toţi, şi Ministerul Sănătăţii, şi Guvern, şi activitatea economică în discuţie, ar fi trebuit să nu ajungem aici”, a spus Tătaru.
Următoarele zile va fi făcută o analiză a județelor unde se înregistrează un număr de cazuri în creștere.
„Trebuie să facem o analogie și să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei apoi tot litoralul. Vine populație din toată țara și se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localitățile lor. Acolo se respectă cel mai puțin regulile și atunci reevaluarea ca și controale la agenții economici, reevaluarea la județele de unde au venit acești conaționali. În următoarele două-trei zile vom vedea județele care au creșteri”, a subliniat Nelu Tătaru.
Astfel, autoritățile ar putea apela la impunerea carantinei în anumite localități unde sunt focare în dezvoltare.
„Avem în schimb acele focare care sunt căminele și focare în spitale, sunt focare gestionate . Vom impune, ne gândim și la restricționarea circulației în anumite localități. Evaluăm și rezultatele vor da și măsura”, a precizat Nelu Tătaru.
Ministrul sănătății a precizat și că va fi gândit un proiect de lege în care să fie prevăzută carantina și izolarea pentru când nu va mai fi stare de alertă.
Cu privire la acuzația că se testează mai mult pentru a descoperi mai multe cazuri noi, ministrul a răspuns că „numărul de teste ține de numărul de recoltări. (...) Nu poți impune o limită, să avem în fiecare zi 12.000 de recoltări”.
Nelu Tătaru a precizat că bilanțul de duminică arată că „avem o rată de 4% de infectare, avem o transmitere comunitară accentuată”
„Avem un sistem medical pregătit dar nu trebuie să ne punem în această bază. Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați”, a subliniat el.
Tătaru a precizat că România are 4.000 de paturi la ATI, dintre care 3.000 sunt „complet dotate”.
„Nu este o problemă ca număr sau ca dotare, dar este o problemă că noi ne gândeam că tot ce era spital covid să-l putem reda că spital non-covid”, a spus ministrul.
291 de noi cazuri de coronavirus au fost anunțate în urma bilanțului de duminică, în scădere față de zilele precedentă, dar a scăzut și numărul de teste prelucrate. Cu toate acestea, au fost înregistrate 23 de decese la pacienți cu Covid-19, iar numărul persoanelor internate la ATI este în creștere.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro