Nelu Tătaru: Asimptomaticii, externați după 10 zile de spitalizare, în izolare la domiciliu

iunie 22, 2020

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a explicat luni seară de ce pacienții asimptomaticii de Covid-19 trebuie tratați în spital cel puțin zece zile și a anunțat că va semna un ordin care va reglementa acest aspect. 

El a spus că simptomele pot apărea şi în a cincea zi de la infectare şi de aceea pacienţii trebuie să se afle sub supraveghere medicală.

„La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă de evaluări, marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv, totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicului de familie. Acest ordin va fi semnat marţi, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, fiindcă nu ştim cum va avea evoluţia acel asimptomatic. Să lăsăm specialiştii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu", a afirmat ministrul Sănătăţii luni seară, la Realitatea Plus. 

El a dat exemplul ambulanțierului de la Suceava care a refuzat internarea pentru că era asimptomatic și care a murit acasă. 

Tătaru a făcut un apel la responsabilitate și a spus că ieşirea în comunitate a unui pacient pozitiv este o responsabilitate care-i revine, în egală măsură, și pacientului, nu doar ministerului Sănătăţii și a atras atenția că în acest moment România se află într-o perioadă de transmitere comunitară accentuată. 

Discuția despre posibila externare a asimptomaticilor are loc și în condițiile supraaglomerării spitalelor, care au ajuns la limita superioară privind numărul de locuri pentru pacienți cu coronavirus, dar și a presiunilor făcute de Avocatul Poporului privind deținerea asimptomaticilor în spital, fără tratament, împotriva voinței lor.

Avocatul Poporului a cerut analizarea situației persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19 internate obligatoriu în spitale și măsuri pentru respectarea prevederilor legale referitoare la consimțământul pacienților avertizând că „în accepțiunea legislației internaționale și interne, orice loc în care persoana este lipsită de libertate, de unde nu poate să plece prin voința proprie, este considerat loc de detenție, iar prin Mecanismul Național de Prevenire se urmărește respectarea drepturilor și demnității persoanelor aflate în acele locuri”.

Solicitarea Avocatului Poporului a indignat lumea medicală, mai ales după ce Avocatul Poporului a cerut spitalelor COVID-19 să afișeze un anunț potrivit căruia spitalul este monitorizat în baza unui mecanism împotriva detenției ilegale și a torturii.

„La nivel internațional, din informațiile comunicate pe site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, rezultă că statele membre ale Uniunii Europene, cât și Marea Britanie și Elveția nu au luat măsura internării obligatorii a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19, care sunt asimptomatice”, spune Avocatul Poporului, care s-a sesizat prin Biroul Teritorial Brașov, din oficiu, în urma unor unor articole apărute în mass-media în legătură cu situația juridică a persoanelor infectate internate în spitale pe perioada pandemiei COVID-19. ​

Avocatul Poporului Renate Weber mai spune că „(...) o intervenție în domeniul sănătăţii nu se poate efectua decât după ce persoana vizată şi-a dat consimţământul liber şi în cunoştinţă de cauză. Această persoană primeşte în prealabil informaţii adecvate în privinţa scopului şi naturii intervenţiei, precum şi în privinţa consecinţelor şi riscurilor. Persoana vizată poate în orice moment să îşi retragă în mod liber consimţământul.”

Ministrul Nelu Tătaru a explicat vineri, însă, că autoritățile nu pot gestiona „returnarea către domiciliu sau societate” a unor cazuri confirmate pozitiv pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri.

„Sper ca în perioada următoare după ce avem o distanță de 7-10 zile de la a treia perioadă de relaxare să revenim ca număr de cazuri în scădere. Deocamandată suntem la patru zile de peste 300 de cazuri și suntem la 7 zile în creștere. Rămâne să vedem dacă tot ce a însemnat măsuri de relaxare pot fi compensate de acele restricții sau de acele norme de aplicare pe timpul defășurării și funcționării diverselor activități care au fost relaxate”, a declarat Nelu Tătaru vineri, la Focșani.

Tătaru a făcut apel la responsabilitatea cetățenilor și la respectarea normelor și precauțiilor în paralel cu relaxarea dispusă de autorități, pentru a nu se ajunge la un al doilea val de infectări. El și-a exprimat speranța ca creșterile din ultimele zile să aibă doar un caracter sporadic și nu exponențial pentru a se putea ajunge la noi măsuri de relaxare după 15 iulie, pentru ca de la 1 august România să poate intra într-o relativă normalitate prin raportare la epidemia de COVID-19.

„Eu sper să nu fie încă cel de al doilea val, aici nu trebuie să acționeze doar autoritățile, trebuie să acționeze și populația civilă. Sunt încă niște norme, niște precauții care trebuie respectate. Am recurs la al treilea val de măsuri de relaxare tocmai mizând și pe un spirit civic și pe respectarea unor condiții. Avem 7 zile de creștere, patru zile cu peste 300 de cazuri, sunt spitale în acest moment cu tendința la suprapopulare, considerăm că este nevoie de colaborare între tot ce înseamnă spitale care sunt covid faza 1, faza 2 cât și cele de suport covid, care se pregăteau să-și reia activitatea pentru non-covid, că mai avem încă o perioadă pe care trebuie să o gestionăm, încă n-am terminat panta descendentă și după cum puteți vedea și dumneavoastră, avem a treia serie de măsuri de relaxare și avem o creștere a numărului de cazuri. Sperăm să fie doar o creștere progresivă și sporadică, nu o creștere exponențială, pentru ca la 1 iulie să putem avea alte măsuri de relaxare iar după 15 iulie, începutul lunii august să ne gândim la o viață cvasi-normală. Dar nu depinde numai de noi”.

Numărul de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus se menține ridicat, deși pentru prima dată după 5 zile scade sub 300. Astfel, luni, autoritățile au anunțat 246 de noi cazuri care duc total de la debutul pandemiei la 24.291. Scăderea sub 300 vine și pe fondul prelucrării a doar circa 4.000 de teste.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro