NATO se reunește pentru a discuta răspunsul la otrăvirea lui Alexei Navalnîi

septembrie 4, 2020

Otrăvirea dizidentul rus Alexei Navalnîi va fi discutată la o ședință de urgență a NATO ce are loc vineri în contextul în care liderii europeni au amenințat cu noi sancțiuni împotriva Moscovei care neagă vehement implicarea în tentativa de asasinat, scrie AFP.

Avocatul și activistul în vârstă de 44 de ani, unul din principalii contestatari ai lui Vladimir Putin, se află în comă după ce i s-a făcut rău în timp ce se zbura din Tomsk spre Moscova, pe 20 august. El a fost preluat la două zile după eveniment și dus pentru tratament la un spital din Berlin.

Liderii vestici au cerut răspunsuri de la Kremlin după ce Berlinul a anunțat că are dovezi de necontestat că Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină de eră sovietică cunoscută ca Noviciok.

Este aceeași substanță care a fost folosită și asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale într-un atac ce a avut loc în localitatea britanică Salisbury în urmă cu doi ani.

Germania va conduce întâlnirea specială a NATO programată pentru ora României 13:30, după care secretarul general Jens Stoltenberg va susține o conferință de presă.

Cazul Skripal - primul caz de folosire a unei arme chimice în Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial - a condus la decizia NATO de a expulza șapte diplomați ruși.

Josep Borrell, șeful diplomației UE, a cerut Moscovei să colaboreze în ancheta internațională și a arătat că blocul comunitar nu exclude impunerea de sancțiuni. El a condamnat în „în cei mai puternici termeni posibili tentativa de asasinat".

Uniunea Europeană a arătat că folosirea de arme chimice „este complet de neacceptat indiferent de circumstanțe și constituie o încălcare gravă a normelor internaționale și standardelor internaționale privind drepturile omului".

UE vrea ca Rusia să colaboreze cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, cu sediul în Haga, pentru „a asigura o anchetă internațională imparțială" și a îi identifica pe cei responsabili.

Otrăvirea lui Navalnîi este doar ultima dintr-o serie de tentative de asasinare asupra criticilor lui Putin.

Deja confruntată cu o serie lungă și variată de sancțiuni impuse odată cu anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și agresiunea din estul Ucrainei, Moscova speră să scape de noi sancțiuni pentru a evita alte presiuni asupra economiei aflată deja în suferință din cauza pandemiei de coronavirus și din cauza scăderii prețului petrolului.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro