Misteriosi si terifianti, ursii bruni au fost vreme indelungata considerati animale cu o viata in general independenta si izolata. Aceasta pana cand un cercetator american s-a hotarat sa dovedeasca ca ursii au o structura sociala complexa despre care oamenii nu au stiut... pana acum.
In ultimii 12 ani, pe timpul verii, biologul Ben Kilham a depasit metodele de observatie traditionale si a patruns intr-o comunitate de ursi bruni din nord-estul Statelor Unite, sperand sa schimbe perceptia oamenilor de stiinta despre comportamentul acestor mamifere si sa demonstreze ca acestia au trasaturi comportamentale sociale similare cu ale oamenilor. Metodele sale interactive ar putea fi considerate controversate, dar in aceeasi masura ar putea aduce putina lumina in ceea ce priveste viata sociala secreta a ursilor.
Pe 12 iunie, de la ora 23:00, National Geographic Channel prezinta, in premiera, Omul urs, un documentar de o ora ce analizeaza abordarea extraordinara si aprofundata a lui Ben Kiham in studiul ursilor bruni. A adunat sute de ore de film care, considera el, vor scoate la iveala o comunitate sociala foarte asemanatoare cu a noastra. Interactionand direct cu ursii, le-a invatat comportamentul intr-un mod in care cercetarea conventionala nu a facut-o pana acum.
in prezent, dupa ce a crescut singur 50 de ursi, Kilham isi propune sa dovedeasca ca aceste creaturi sunt mult mai inteligenti si mai sociabili decat cred oamenii de stiinta. Documentarul urmareste aventurile Omului-urs din primavara pana in toamna, timp in care el isi continua studiile asupra populatiei de ursi bruni care traieste in zona sa de cercetare, de aproximativ 155 km patrati.
Pe masura ce analizeaza comportamentul ursilor printr-o serie de experimente, el incearca sa repete ceea ce mai fusese facut pana atunci doar in laborator – o miscare ce il lasa in voia sortii. Testand abilitatile ursilor de a rezolva probleme, capacitatea de autoconstientizare precum si priceperea acestora de a folosi unelte, Kilham spera sa adune datele necesare pentru a-i determina pe oamenii de stiinta sa-i accepte teoriile.
Totusi, unii oameni de stiinta se tem ca apropierea mult prea mare a lui Kilham de ursi va reduce frica animalelor de oameni, lucru ce, in final, le va pune in pericol supravietuirea in salbaticie. Kilham crede insa cu tarie in metodele sale neconventionale si in impactul pe care il vor avea asupra cercetarii.
Datorita apropierii sale de acesti ursi bruni, nonconformistul biolog a descoperit ceva ce niciun om de stiinta nu a reusit inainte – un organ olfactiv situat pe palatul gurii ursilor, folosit pentru a identifica plantele comestibile. A observat ca puii tin plantele in gura timp de cateva secunde, dupa care fie le mananca, fie le scuipa. Cum acest aspect nu fusese consemnat nicaieri pana atunci, expertul a denumit organul dupa numele sau – organul Kilham.
Autocaracterizandu-se drept un “dislexic cu o tenta de autism”, Kilham crede ca este capabil sa relationeze intr-un mod unic cu ursii bruni, gratie felului in care asimileaza informatia - are o memorie vizuala foarte buna, cu mare accent pe detalii – dar adevarata lui afectiune ramane un mister. Kilham spune ca el gandeste “mai mult ca un urs decat ca un om”.
Devotat muncii lui si dornic sa infrunte pericolul, el a supravietuit unei muscaturi de urs la mana si altor catorva experiente de acest gen. Este perfect constient ca are de-a face cu animale salbatice care ar putea sa-l omoare, dar dorinta sa de a face cunoscut comportamentul social al ursilor este de neclintit. Abordarea sa interactiva este neortodoxa si periculoasa, dar oare poate ajuta comunitatea oameniilor de stiinta sa cunoasca mai bine ursii bruni?
Metodele folosite de Kilham pot fi controversate, dar poate el furniza date stiintifice autentice care sa-i sprijine teoriile? Ar putea contribui la dezlegarea unor mistere ce invaluie aceste creaturi inteligente?
Omul urs este produs de Aqua Vita Films pentru National Geographic Channels International. Producator si regizor pentru Aqua Vita este Dominick French, iar scenarist David Helton. Pentru National Geographic Channels International, Sydney Suissa este vicepresedinte executiv de continut.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro