Au ramas mai putin de 40 de zile pana cand vehicolul care urmeaza sa exploreze suprafata Planetei Rosii, "Curiosity", alimentat in exclusivitate cu energie nucleara va ateriza pe Marte. Inginerii NASA au emotii in legatura cu reusita misiunii, scrie The Register.
Nu este pentru prima data cand agentia spatiala asteapta cu emotii o aterizare. De cele mai multe ori, acest tip de operatiuni auu un factor de stres foarte accentuat datorita complexitatii actiunii in sine, dar si a timpului si banilor investiti in aparat. Cea mai mica greseala poate determina un esec de proportii.
Oamenii de stiinta din cadrul laboratorului specializat in explorarea planetei Marte spun ca au exact sapte minute pentru a duce Curiosity din atmosfera pana pe suprafata Planetei Rosii. Nava va trebui sa franeze de la 21.000 km/h la 0 intr-un interval de timp foarte scurt, ceea ce presupune un plan foarte bine pus la punct care sa nu lase loc de erori.
Modulul Curiosity va fi coborat cu ajutorul unei macarale spatiale sustinuta de o racheta, iar modulul va fi franat cu ajutorul unei parasute speciale, astfel incat sa aterizeze lin. De asemeenea, modulul va fi protejat de un scut impotriva caldurii. Odata ce Curiosity se va opri complet, va fi eliberata din macara si va fi coborata doar cu ajutorul unei singure coarde. Odata ajuns pe sol, computerul de bord al navei va detecta acest lucru si va taia coarda respectiva, eliminand astfel orice legatura cu macaraua, care se va prabusi la un moment dat.
Misiunea pe Marte a Curiosity va incepe in 5 august si va avea ca scop identificarea elementelor care favorizeaza sau opresc dezvoltarea vietii pe Planeta Rosie.
Mai jos, puteti vedea o simulare a aterizarii realizata de NASA:
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro