Muzica pop: zgomot si plagiat

De-a lungul anilor, muzica pop a devenit din ce in ce mai zgomotoasa si mai putin originala. Nu degeaba cei care si-au trait tineretea in anii ’70 si ’80 isi acopera urechile de fiecare data cand din radioul din bucatarie bubuie un nou hit al genului.

Conform unui studiu computerizat a aproximativ un milion de melodii inregistrate intre 1955 si 2010, muzica pop a ultimilor ani nu mai este ce a fost odata. Cercetatorii au reusit sa stabileasca modul in care nivelul global de zgomot din piesele pop a crescut constant de-a lungul anilor, ajungand pana la un punct in care devine greu de suportat pentru cei cu un simt muzical mai sensibil.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca liniile melodice si versurile cantecelor si-au pierdut din diversitate. Odata cu trecerea anilor s-a ajuns ca toti cei care isi castiga existenta din industria muzicii pop sa adopte aceeasi reteta melodica dar si de mesaj. Versurile si muzica melodiilor ultimilor ani se pot incadra foarte usor in categoria "variatiuni pe aceeasi tema".

Analiza evidentiaza o uniformizare care dauneaza evolutiei muzicii contemorane, care devine din ce in ce mai lipsita de substanta.