Moscova extinde lista oficialilor UE interziși în Rusia

Rusia a luat decizia de a extinde, pe bază de paritate cu lista de represalii a oficialilor UE, lista cetățenilor UE care au interdicție pe teritoriul rus, a anunțat purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova, într-o declarație a ministerului rus de Externe, citită miercuri într-o conferință de presă.

 „Ca răspuns la acțiunile Uniunii Europene, partea rusă a luat decizia de a extinde lista de represalii a reprezentanților țărilor și instituțiilor membre UE cărora li se interzice accesul pe teritoriul Rusiei. Numărul de nume de pe lista rusă a fost mărit pentru a se potrivi cu cel de pe lista UE existentă", a spus Zaharova citată de Tass. ​

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe s-a referit la pașii „neprietenoși” făcuți în ultima perioadă de Uniunea Europeană față de Rusia și cetățenii ruși, chiar prin ocolirea normelor internaționale existente pentru a putea aplica, sub diverse pretexte, sancțiuni absurde.

„Am avertizat în mod repetat Uniunea Europeană că această abordare este dăunătoare. Dar UE ignoră propunerile noastre pentru un dialog semnificativ și profesional pe baza faptelor și continuă să folosească limbajul sancțiunilor", a spus ea.

„În conformitate cu practica diplomatică, Ministerul Rus de Externe a trimis un mesaj către misiunea UE în Rusia cu o notificare a acestui pas. Dacă Uniunea Europeană continuă politica de confruntare, ne rezervăm dreptul de a lua măsurile corespunzătoare", se arată în declarația amintită. 

 

Sursa: europalibera.org