Gazonul de placare:
Înfiinţarea gazonului de placare: Alegerea locului. La instalarea unui gazon prin placare trebuie avută în vedere distanţa faţă de locul livrării, căile de acces, cantitatea de apă disponibilă şi calitatea acesteia, tipul de sol şi cerinţele pentru pregătirea acestuia, gazonul de placare fiind un produs perisabil, ferma de producere a acestuia trebuie să fie la maxim 300 km faţă de locul amplasării.
Acestea pot fi stocate până la 72 ore, dar este preferabil să nu fie ţinute mai mult de 24 ore, mai ales în timpul verilor cu temperaturi ridicate. Păstrarea se face în locuri umbrite. Pregătirea terenului se face ca şi pentru gazonul semănat, solul trebuie curăţat, erbicidat, nivelat şi mărunţit foarte bine. Un teren prelucrat necorespunzător determină o recoltare defectuoasă a plăcilor sau rulourilor de gazon. Se parcurg toate verigile tehnologice: curăţirea terenului, îndepărtarea pietrelor şi a altor impurităţi, nivelarea, pregătirea solului, instalarea drenajului şi a sistemului de irigare, pregătirea căilor de acces, tratarea solului şi nivelarea.
• analiza solului care urmează să fie placat cu gazon;
• nivelarea şi mobilizarea solului (10 cm);
• fertilizarea de bază şi amendarea, în funcţie de caracteristicile solului (20 kg/100 m2);
• efectuarea unei erbicidări, dacă este cazul;
• tasarea solului prin tăvălugire;
• irigarea - înainte de aplicarea plăcilor de gazon se irigă astfel încât să se asigure o umiditate adecvată la nivelul rădăcinilor
Când se începe instalarea gazonului din plăci, primele se vor pune astfel încât să urmărească o margine dreaptă, iar aşezarea lor se face pe principiul „cărămizilor”, astfel încât să nu se întâlnească în linie continuă. Plăcile sau rulourile trebuie aşezate astfel încât să nu rămână nici un fel de spaţiu între ele. După instalare se tăvălugeşte suprafaţa, pentru fixarea rădăcinilor, urmate de o irigare intensă cu până la 20-25 mm. Primele 10 zile după instalare sunt critice – se udă de 2-3 ori pe zi, cu cca 3,5 mm. Ulterior, udările se stabilesc în funcţie de necesitate. Fertilizarea se face la 7-14 zile de la instalare, cu 5 kg/100 m2, urmată de o irigare. Tunderea, cât şi celelalte lucrări, se fac ca şi la oricare alt tip de gazon. In lunile căduroase – tunderea se face la 7-10 zile după instalare.
Refacerea gazonului: covorul vegetal al gazonului are o durată de utilizare limitată în timp. Durata de folosire depinde de condiţiile de înfiinţare, catacteristicile speciilor, modul de folosire şi întreţinere. După o perioadă de timp covorul vegetal începe să se rărească, apărând goluri care, parţial, vor fi acoperite de muşchi sau specii nedorite din punct de vedere estetic. In asemenea condiţii, covorul vegetal nu-şi mai îndeplineşte rolul pentru care a fost creat şi se impune refacerea lui. Problema refacerii gazonului determină încă păreri diferite.
Din datele existente se desprind trei posibilităţi de refacere:
• A. desfiinţarea vechiului covor vegetal şi înfiinţarea unui nou gazon. În această situaţie se va proceda ca şi în cazul înfiinţării iniţiale, alegându-se, în funcţie de condiţiile concrente, tehnologia cea mai potrivită (prin semănat direct sau prin placare, rulouri);
• B. îmbunătăţirea vechiului covor vegetal prin supraînsămânţare cu un amestec format din speciile existente în structura gazonului. În această situaţie verigile tehnologice sunt asemănătoare cu cele de la înfiinţarea gazonului, cu unele particularităţi la: pregătirea terenului, norma de sămânţă, fertilizare, irigare. Supraînsămânţarea se poate efectua pe toată suprafaţa sau numai în zonele cu gazon de calitate inferioară, după o prelucrare energică a ţelinii din porţiunile deteriorate, fertilizare echilibrată şi irigare corespunzătoare În SUA se recomandă: 2,00-2,50 g/m2 de culturi de fungi (MicoApply Mycorrhizae) pentru refacerea structurii solului, 100-110 g/m2 de fertilazant organic complex (Biosol Mix) ce asigură necesarul de elemente nutritive pe 2-3 săptămâni, 10-20 g/m2 complex chimic bazat pe acid humic (Menefee Humate) , în 6- 8 reprize, pentru activarea C organic din sol, 12 g/m2 fertilizant NPK starter (16-16-16), ce asigură necesarul de azot pe 3 săptămâni. Cantitatea de seminţe: 30-35 g/m2 la plantele cu seminţe mici (Poa pratensis) şi 60-65 g/m2 la cele cu seminţe mari (Festuca arundinacea) Irigarea – pentru a umecta solul peste 6-10 cm adâncime Epoca optimă de supraînsămânţare este primăvara devreme, atunci când solul nu este zvântat în totalitate, când se imprimă desenul cauciucului de la tractor, dar nu se lipeşte de cauciuc sau la începutul toamnei, cu asigurarea condiţiilor de umiditate.
• C. Refacerea porţiunilor deteriorate de gazon cu plăci sau rulouri. Se decupează zonele necorespunzătoare, se pregăteşte terenul şi se planteză plăcile/rulourile, se tasează, se fertilizează şi se irigă în mod corespunzător.
» Preluat de pe LivePr.ro - Montaj gazon
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro