Monitorizarile delfinilor continua pe litoralul romanesc

In cadrul proiectului „ Monitorizarea delfinilor din Marea Neagra” desfasurat de catre ONG Mare Nostrum si sustinut de OMV Petrom, actiunile de identificare a delfinilor continua de-a lungul zonei costiere romanesti .

In perioada 16 – 24 mai 2012, au fost identificati 9 delfini esuati pe litoralul romanesc. Dintre acestia, 8 exemplare erau din specia Phocoena phocoena si un exemplar din specia Delphinus delphis, zis si delfinul comun.
Cauza principală a esuarii delfinilor este prinderea accidentala a acestora, atat în plasele legale ale pescarilor cat si în cele ilegale ale braconierilor. Majoritatea delfinilor identificati de catre echipa de teren a ONG Mare Nostrum, prezenta semne de plasa sau chiar plasa, ramasa atasata în jurul corpului.
In aceasta ordine de idei, deoarece pana in prezent, montarea dispozitivelor acustice de indepartare a delfinilor de plasele pescarilor se realiza în special pe plasele de tip setca, în etapa imediat următoare, “in proiectul de Monitorizare a delfinilor din Marea Neagra intentionam montarea acestor dispozitive acustice si pe alte tipuri de plase , astfel incat sa putem acoperi o arie cat mai larga a plaselor de pescuit care sunt deja intinse in mod legal în Marea Neagra. Ramane insa actuala problema cu braconierii, cu plasele lor intinse în mod abuziv, ilegal, in perioade de prohibitie, plase despre existenta carora nu putem afla multe informatii, insa putem constata cu usurinta efectul lor asupra biodiversitatii si asupra delfinilor ”, mentionează Marian Paiu, coordonator de proiect la ONG Mare Nostrum.
ONG Mare Nostrum va realiza o statistica referitoare la numarul de delfini esuati si a cauzelor posibile care au provocat esuarea acestora pe tarm, studiu pe care il va face public in perioada imediat urmatoare.