Școlile se vor redeschide, cel mai probabil, cu ore ce vor avea loc în sistem hibrid, în care, prin rotație, unii elevi vor merge fizic în clase, iar alții vor face cursuri online, a declarat, miercuri, ministrul Educației, Monica Anisie, într-o declarație privind variantele luate în calcul pentru anul școlar 2020/21 în condițiile în care pandemia de coronavirus continuă să atingă recorduri negative.
„Văzând situația epidemiologică la momentul acesta, care este o situație destul de gravă, cred că cel mai probabil, scenariul acesta hibrid ar putea fi pus în practică. Numai că trebuie să ne pronunțăm asupra acestor scenarii doar în momentul în care o să știm exact cum va evolua situația epidemiologică, pentru că observați și dvs., în spațiul public nu mai sunt respectate normele de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor. De aceea, aș face un apel către populație să respecte distanțarea fizică, să poarte mască și în felul acesta să ne protejăm cu toții, să nu ajungem să ne îmbolnăvim”, a declarat Monica Anisie pentru RFI.
Cele 250.000 de tablete sau laptopuri pentru elevii care nu au condiții pentru a participa la învățământul online sunt în procedura de achiziție.
„Este procedura de achiziție. Nu Ministerul Educației face achiziția acestor tablete, ONAC-ul este organismul care se ocupă de achiziția acestor tablete, nu Ministerul Educației. (...) Există timpul suficient, avem achiziția declanșată. Nu pot eu să mă pronunț asupra prevederilor care sunt într-o anumită instituție, la modalitatea în care se desfășoară o achiziție publică. Știți foarte bine că sunt niște termene care trebuie respectate, termenele legale nu se discută. (...) Deci până la 10 septembrie există un termen. Școala va începe în 14 septembrie. Suntem în termen și așteptăm să se realizeze această achiziție de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate, este o instituție care se ocupă de acest lucru”, a afirmat ministrul Educației.
Cu o zi înainte, ministrul Educației arată că sunt discutate trei variante: de la prezența fizică la școală, cu respectarea unor măsuri sanitare, la școala făcută integral online, cu varianta care să alterneze școala online cu prezența fizică.
Iar în urmă cu o săptămână, ministrul a spus că sunt puține șanse ca școală să înceapă în toamnă în regim normal, pentru că situația actuală nu face posibilă aducerea la școală a tuturor elevilor, adică primul dintre scenariile enunțate marți și a dat asigurări că ministerul va organiza cursuri de formare pentru profesori, deși principala problemă rămâne dotarea tehnică a elevilor. Ea a dat asigurări marți că tabletele achiziționate de guvern vor ajunge la copii cel târziu pe 10 septembrie.
Doar 68% dintre elevii din România au acces la echipamente electronice pentru școala online, arată un studiu realizat de IRES în perioada 27-30 aprilie și numai jumătate dintre elevi au participat la școala online.
Conform datelor studiului IRES, 36% dintre familiile cu copii au doi sau mai mulți copii la școală, iar participarea la școala online se face adesea după un orar care presupune, cel mai frecvent, ca toți elevii să participe la ore (clase diferite), ceea ce impune ca fiecare copil să aibă echipamentul lui, alocat pentru școala online.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro