Momentul schimbarii pe piata securitatii private

noiembrie 3, 2010

Asociatia Profesionala a Companiilor de Securitate a luat fiinta la initiativa celor mai importante companii de profil din Romania: Securitas Services Romania, Rosegur si G4S Cash Service. A.P.C.S. doreste crearea unui model de cultura de securitate privata in Romania, ridicarea gradului de profesionalizare din industrie, o legislatie ferma si perfect armonizata european.

Industria romaneasca de securitate privata este reglementata printr-o lege a pazei, insa sunt multe aspecte neclare ce lasa loc de interpretari. O armonizare deplina la legislatia Uniunii Europene ar veni atat in sprijinul beneficiarilor de servicii de securitate, cat si a companiilor furnizoare si administratiei.

Clientul – actual sau potential – trebuie sa stie ca exista un anumit cost minim pe ora al serviciului de securitate. Un cost inferior inseamna servicii inadecvate, pregatire slaba a agentilor, vicii procedurale sau chiar contractuale. Un cadru legal ferm ar preintampina toate aceste probleme pe care, de multe ori, beneficiarii nu le sesizeaza din timp.

Daca suntem fie persoana particulara, fie companie, trebuie sa stim care sunt cerintele minime pe care le adresam unei firme care ofera servicii de securitate. Aceste cerinte trebuie institutionalizate, astfel incat industria sa aiba un reper stabil.

In Romania, spre deosebire de restul Europei, nu sunt clarificate in totalitate competentele personalului de securitate. Imaginea actuala lasa sa se inteleaga ca politia si societatile private de securitate fac parte din „familii” diferite; e gresit si trebuie sa indreptam acest lucru. La nivelul Uniunii Europene, administratia a facut deja un transfer al anumitor responsabilitati de securitate catre companiile private. In Romania nu se intampla, din pacate, asa.

Sunt numai cateva dintre aspectele asupra carora isi concentreaza activitatea recent infiintata Asociatie Profesionala a Companiilor de Securitate, A.P.C.S. Trebuie sa cunoastem si recunoastem problemele, iar apoi sa le rezolvam. In acest fel fel vom ridica gradul de profesionalizare in industrie, in primul si primul rand in folosul beneficiarilor.

A.P.C.S. se angajeaza ca, in maximum 2 ani:

• sa initieze armonizarea legislativa cu cea a Uniunii Europene, prin elaborarea unei noi legi, pentru a elimina „incoerentele” actuale si a reduce substantial munca la negru impreuna cu aspectele negative ce decurg din aceasta

• sa comunice si sa sustina aplicarea pe piata industriei de securitate a cerintelor minime aplicate prestatorului de servicii private de securitate

• sa schimbe gradul de perceptie, nu tocmai favorabil, al opiniei publice fata de agentii de paza si industria de securitate privata, in general

• sa furnizeze statistici oficiale, informatii si opinii calificate din domeniul securitatii private

• sa dezvolte un model de cultura de securitate, atat pentru providerii de servicii de securitate, cat si pentru beneficiari

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro