Cei care au reusit sa adune o suma de bani - fie ea si nu foarte consistenta - cauta de obicei sa gaseasca metode prin care sa o pastreze si, pe cat posibil, sa o creasca. Economisirea presupune inainte de orice mentinerea sumei respective, dar si continuarea procesului de adunare de bani. Nu este recomandat ca banii sa fie pastrati in casa, ci la banca. Se poate alege un cont curent, un depozit bancar sau, cel mai bine (pentru flexibilitate, pentru a putea adauga bani in mod constant) un cont de economii. Cei mai multi romani economisesc bani in lei sau in euro, dar se pot pastra bani si in dolari, lire sau alte monede, daca acestea sunt relevante pentru o anumita persoana (de exemplu daca exista legaturi personale sau profesionale intr-o anumita tara).
Este bine sa fii atent si la cursul valutar, pentru ca oscilatiile iti pot afecta in mod negativ sau pozitiv suma economisita. Spre exemplu, daca economisesti in lei, dar ai de gand in viitor sa faci o calatorie in Statele Unite ale Americii sau sa cumperi un produs pentru care vei plati in USD, atunci ar trebui sa te intereseze valoarea curs dolar. In astfel de cazuri, poti sa economisesti direct in dolari. La fel si in cazul euro, si mai relevant: in euro sa exprima de obicei valoarea masinilor si a proprietatilor imobiliare, inclusiv in Romania.
Cele mai bune modalitati de economisire implica pastrarea banilor la banci, pe cat posibil cu o anumita dobanda. Exista depozite bancare chiar si pe termen de 2-3 ani, cu dobanzi consistente. Insa mai nou au crescut dobanzile si la depozitele de 6 - 12 luni, chiar si peste 3% pe an. Pentru a se evita cheltuielile inutile, este bine sa se evite utilizarea excesiva a cardurilor de credit si cu atat mai mult contractarea de credite de consum, pentru nevoi personale (in schimb, un credit de achizitie imobiliara poate fi un factor pozitiv pentru economisire). Atunci cand ajungem la subiectul creditelor, din nou sunt importante informatiile despre curs valutar - verifica acum pe curs-valutarbnr.ro informatiile la zi.
Daca vrei mai multi bani, ar trebui sa te gandest si la modalitati de investitie. Aici intervin insa riscurile, iesind din zona clasica de economisire. Poti alege fonduri de investitii si chiar investitii directe in actiuni cotate pe piete bursiere. Randamentele pot fi chiar si de peste 10% pe an, dar totul depinde de alegerile tale si de ceva noroc. Sunt perioade in care poti pierde bani, deci trebuie sa stii de la inceput ca exista si aceasta posibilitate. Investitiile de acest gen sunt recomandate celor ce vor sa caute castiguri pe termen lung si care nu au nevoie de bani pe perioada de mai multi ani, astfel incat sa nu fie nevoie sa vanda in pierdere intr-un anumit moment nefast.
Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro