Dobandesc artistii noi abilitati si competente cand ies in afara tarii? Ii ajuta mobilitatea sa fie mai creativi sau inovativi? Ce altceva mai pot invata? Studiul european comparativ realizat in cadrul proiectului Artists Moving and Learning examineaza realitatea mobilitatii artistilor dincolo de granitele propriei tari si impactul acesteia asupra dezvoltarii lor profesionale.
Partenerii de proiect din opt state membre UE reprezentand institute de cercetare si centre de formare in sectorul cultural au initiat proiectul Artists moving and learning cu scopul de a examina mai atent impactul mobilitatii artistilor europeni din perspectiva invatarii continue (Life Long Learning). Peste 150 de interviuri sunt luate in prezent unor artisti din domeniul artelor spectacolului si artelor vizuale din zece state membre UE: Belgia, Franta, Ungaria, Italia, Olanda, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania si Marea Britanie. Analiza acestor interviuri va face parte dintr-un studiu comparativ pan-European ale carui rezultate vor fi prezentate in iunie 2010. Acest studiu intentioneaza sa demonstreze ca mobilitatile artistilor in afara granitelor propriei tari in Europa si in afara acesteia conduc la invatarea de noi deprinderi si noi forme de expresie artistica. Studiul va cuprinde de asemenea si recomandari referitoare la modul in care responsabilii cu politicile publice si organizatiile profesionale isi pot imbunatati pe viitor modalitatile de sustinere a artistilor mobili in dezvoltarea carierelor acestora si cum experientele de mobilitate ale acestora pot fi recunoscute adecvat ca apartinand procesului de invatare continua.
Primele rezultate provizorii ale proiectului Moving & learning vor fi prezentate in cadru unui mini-colocviu ce va avea loc pe 9 Decembrie la Bruxelles/Flagey, Tot atunci vor avea loc o serie de discutii referitoare la mobilitatea artistilor la care vor participa factori de decizie, artisti si cercetatori. Dezbaterea se va desfasura sub inaltul patronaj al doamnei Elisabeth Schroedter, Vice-presedinte al Comitetului pentru Ocuparea Fortelor de munca si Politici Sociale din cadrul Parlamentului European.
Rezultatele studiului comparativ vor fi prezentate in cadrul unei conferinte internationale ce va avea loc in perioada 25-26 iunie 2010 in cadrul celei de-a 33-a editii a Festivalului International de Teatru Inteatro, Polverigi, in Italia.
Artists moving & learning (Octombrie 2008- Octombrie 2010) este un proiect Life Long Learning finantat de catre Comisia Europeana in cadrul programului Leonardo da Vinci. Proiectul este condus de catre ENCATC - Reteaua Europeana a Centrelor de Formare in Management Cultural si coordonat de Mediana sprl, Belgia. Parteneri in proiect sunt: Inteatro, Centro Internazionale per la Promozione e la ricerca teatrale si Fondazione ATER Formazione din Italia; University of Deusto, Spania; Budapest Observatory on financing culture in Eastern-Central Europe din Ungaria; Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura, Romania si PACTE, Franta.
Cercetarea realizata in Romania de catre Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura a inclus 20 de artisti din domeniile artelor vizuale si artelor spectacolului. Rezultatele acesteia sunt disponibile in rezumat pe website-ul CPPC, in sectiunea Proiecte in derulare.
Acest proiect este realizat cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene. Materialele reflecta opinia autorilor, iar Comisia Europeana nu este responsabila pentru continutul si utilizarea informatiilor continute in acestea.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro