MJ spune că nu poate interveni în cazul fugarului Săvulescu decât la cererea autorităților judiciare

iunie 12, 2020

Ministerul Justiției explică, într-un comunicat remis presei vineri, că are competențe reduse pentru a-l readuce în țară pe fugarul Dragoș Săvulescu, dat în urmărire internațională după ce a fost condamnat în dosarul retrocedărilor ilegale de pe litoral, și care a trimis în urmă cu o zi un mesaj sfidător în online de pe o insulă din Italia. 

Ministerul Justiției face o cronologie a acțiunilor sale în acest caz și spune că împotriva lui Săvulescu a fost emis mandat de Curtea de Apel București, un mandat european de arestare care a fost transmis autorităților competente italiene. La începutul anului, MJ a luat cunoștință de faptul că dosarul se află pe rolul Curții de Apel Napoli, întrucât această instanță a transmis și MJ, spre informare, copia corespondenței adresată instanței române. 

Procedura în acest caz fiind una judiciară, intervenția MJ are loc numai la solicitarea expresă de asistență a autorităților judiciare emitente și de executare a mandatului european de arestare, explică sursa citată.  

„Această procedură se derulează în fața unor instanțe, iar asistența pe care ministerul o poate oferi se referă, spre exemplu la: punerea în legătură a autorităților judiciare mai sus menționate acolo unde nu este posibil contactul direct, furnizarea unor informații pe care le solicită autoritatea judiciară de executare din partea autorităților penitenciare române. Ministerul Justiției nu își poate depăși atribuțiile conferite de lege întrucât aceasta ar reprezenta o imixtiune în activitatea judiciară, transmite Ministerul Justiției. 

Soția fostului acționar de la Dinamo, albanezo-elvețianca Angela Martini, Miss Albania 2010, a postat un mesaj video pe Instagram, de pe terasa unei vile din Sardinia.

„Viața e amuzantă: era o vreme când noi eram închiși și alții erau liberi, acum noi suntem liberi și alții sunt închiși”.

Mesajul a fost considerat sfidător de cei care știu că Săvulescu, 45 de ani, este dat în urmărire internațională. după condamnarea de 5 ani și jumătate primită în dosarul retrocedărilor ilegale de pe litoral. 

O știre de la începutul anului spunea că Săvulescu s-ar fi predat autorităților din Napoli. 

Dragoș Săvulescu a fost condamnat în luna februarie a anului trecut, pentru complicitate la abuz în serviciu, la cinci ani și șase luni de închisoare și a fost dat în urmărire internaţională după ce, la scurt timp de la condamnarea sa, a părăsit ţara.

Judecătorii au considerat că a făcut parte dintr-un grup infracţional organizat care a prejudiciat statul român cu 114 milioane de euro într-un dosar referitor la retrocedarea de plaje şi faleze de pe litoral.

În același dosar au mai fost condamnați: fostul primar al Constanței, Radu Mazăre - la nouă ani de închisoare, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu - la cinci ani de închisoare și fostul acționar al FC Dinamo Cristian Borcea - la cinci ani de închisoare.

Pe 28 octombrie 2008, Dragoș Săvulescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA alături de Radu Mazăre și Cristi Borcea, într-un lot de 37 de inculpați, în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Prejudiciul total se ridică la 114 milioane de euro.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro